Изпотяването е механизъм, чрез който тялото регулира вътрешната си топлина спрямо тази на външната среда. Смятаме го за нормална и неделима част от функционирането на нашия организъм. В някои случаи обаче прекаленото изпотяване като честота на появата или като обем може да бъде признак за заболяване.

Ето някои от най-честите причини за повишено изпотяване:

Прекаляване със стимуланти

Потта се отделя при стимулация на парасимпатиковата нервна система. Някои вещества като алкохол, кафе, люти подправки могат да предизвикат изпотяване. То обикновено е краткотрайно и подлежи на температурна регулация, т.е. ако излезете на студено, потенето спира. Ако отравянето с алкохол или кафе е по-сериозно, е възможно да настъпят и някои ритъмни нарушения на сърцето. При състояния на отнемане на психоактивни вещества при зависим от тях човек е възможна поява на силно потене.

Инфаркт

Това е една сравнително рядка причина за поява на изпотяване, но за сметка на това е смъртоносна. Сърцебиене, стягане в областта на сърцето, болка в епигастриума или както се казва, "под лъжичката", излъчване на болката към шията или, към лявата ръка, съчетани с обилно изпотяване, винаги трябва да алармира вероятността от инфаркт. Това означава спешна медицинска помощ.

Емоционален стрес

Емоционалният стрес с продължителност повече от 30 минути може да доведе до обилно изпотяване. Това изтощава и води до обезводняване на организма. Възможно е да се съпътства от други прояви на автономната нервна система, като изчервяване, настръхване и пр. Състоянието е рядко.

Хронични възпаления на белите дробове

Сред тях на първо място е туберкулозата. Тя има множество форми и може да засегне всеки орган. Най-честа е в белите дробове, където може да е активна или латентна. При активната форма постоянно се поддържа ниска температура от малко над 37 градуса. Тя се съпътства от непрекъснато изпотяване, особено през нощта, отслабване и умора. Друг ключов симптом е кашлицата. Диагнозата се поставя след рентгенографско и микробиологично изследвание. Лечението е продължително.

Хипертиреоидизъм

Усилената функция на щитовидната жлеза води до нарушения в терморегулацията. При нея се наблюдава ускоряване на метаболизма с отделяне на по-големи количества топлина. Проявява се при заболявания на щитовидната жлеза като болест на Базедов, в началните фази на Хашимото, при токсичен аденом и др. Засегнатите стават по-нервни, трудно търпят горещини, изпотяват се постоянно, треперят. Усложненията са предимно от страна на сърдечносъдовата система.

Диабет

При нарушения в регулацията на кръвната захар могат да настъпят състояния, свързани с изпотяване. На първо място това са ниските нива на глюкозата при предозиране с инсулин. Потене може да има и при диабетната кетоацидоза, т.е. при недостатъчно инсулин. Затова е от жизнено важно значение постоянното следене на нивата на глюкозата в кръвта.

Менопауза

Понижаването на естрогените в женския организъм е свързано с промени в терморегулацията и поносимостта към топлина. Изпотяването, усещането за обливане на горещи вълни може да се контролира с хормонална терапия. В повечето случаи обаче в рамките на месеци, до година, организмът сам намира новия си баланс и тези симптоми отшумяват.