Акад. Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”

Тя отговаря на въпроса на Силвия Петкова

Kъсогледството е вид клинична рефракция, която се среща при около 20% от бялата раса. Късогледите хора виждат добре на близки разстояния. Далечните предмети са неясни, не на фокус и те се нуждаят от очила за постоянно носене. Има два вида късогледство: "училищно късогледство", достигащо до 4-5 диоптъра, при което диоптрите нарастват до 15-18-годишна възраст и няма патологични промени в очните тъкани. При т.нар. злокачествено, или прогресиращо късогледство, диоптрите продължават да се увеличават и след пубертета и може да достигнат до 12 - 14, в по-редки случаи - до 18-20 диоптъра. При такива пациенти зрението не може да бъде напълно коригирано и се наблюдават дегенеративни промени в очното дъно.

Бременната жена с късогледство задължително трябва да се обърне към офталмолог за основен преглед още в началото на бременността. Такъв преглед е задължителен и при навлизане в седмия месец. Необходимо е да се изследва зрителната острота без и със корекция. След това се поставят капки за разширение на зениците и се проучва разположението и състоянието на лещата, прозрачността на стъкловидното тяло и се търсят промени в очните дъна. Важно е да се установи има ли рискови за отлепване на ретината зони - дегенерации на ретината, дупки или разкъсвания в нея, които се наблюдават по-често при високостепенна миопия - над 10 - 12 диоптъра. Едва тогава може да се вземе решение дали се налага раждане с цезарово сечение. Всичко зависи от състоянието на ретината.

Има различни видове дегенерации на ретината, като обикновено в процеса е включено и стъкловидното тяло (тъканта, която изпълва вътрешността на окото). Опасност представлява латисовата дегенерация, която е двустранна и се установява в 6-10% от хората, по-често при наличие на късогледство. Може да се наблюдава и фамилна проява - наличие на такава патология при кръвни роднини. Отлепване на ретината възниква при разкъсване с тракция (теглене) при настъпила деструкция (разводняване) на стъкловидното тяло и нарушение на взаимовръзката му с ретината.

Дупки в ретината може да се диагностицират при 4-6% от хората, но отлепване на ретината се развива значително по-рядко - 1 на 10 000-15 000 души годишно. При дупка в ретината е необходимо профилактично лечение. Засега единствената терапия е лазеркоагулация на засегнатите зони. Тя може да се извършва неколкократно по преценка на лекаря. Лазерната коагулация на окото представлява укрепване на ретината чрез поставяне на лазерни коагулации по нейната периферия, където най-често настъпват дегенеративни промени и разкъсвания - лазерен серклаж. Той се извършва, за да се предотврати отлепването на ретината. Приложението на лазера не е опасно и е единственият метод за намаляване на риска от отлепване на ретината, но не може да гарантира напълно излекуването. Необходимо е редовно проследяване, при което лекуващиятлекар може да отчете и други рискови фактори за развитие на това усложнение: поява на светкавици, мътнини, нови патологични промени в периферията на ретината. Важно е да се изследва и проучи състоянието на двете очи.

Няма категорични данни за увеличение на диоптрите по време на бременността, но не е изключено диоптър да нарасне вследствие настъпващите промени във всички тъкани на организма. Важно е да се знае, че връзката между степента на късогледството и увреждането на ретината не е директна и затова е грешно да се водим само от диоптрите. Има случаи, когато диоптърът е малък, но ретината е дегенерирала и раждането със секцио е задължително. Възможно е при висок диоптър ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път, особено при второ раждане.

При високостепенна миопия - над 10 - 12 диоптъра, и особено при установяване на дегенеративни процеси в ретината се препоръчва избягване на големи физически натоварвания, особено свързани с домакинска работа: вдигане на тежести над 5 кг, преместване на мебели, земеделски дейности и др. Представляват опасност също резките движения на тялото, главата и очите, продължителна поза с наведена глава, напъване при обстипация (запек) и, разбира се, при раждане по естествен път.

Вашето късогледство е в граничната зона между двата вида късогледство. Възможно е ретината да е в добро състояние. В зависимост от находката при прегледа, очният лекар ще ви препоръча начина на раждане. Това решение зависи и от общото ви състояние, протичането на бременността, наличието на системни заболявания. При късогледство от 8 диоптъра по-малък риск има при оперативно родоразрешение, тъй като вследствие на напъните при раждането по естествен път може да настъпи отлепване на стъкловидното тяло или дори отлепване на ретината.