От инфекциите, пренасяни от кърлежи, най-широко разпространени в България са марсилската треска, лаймската болест, ку-треската и конго-кримската хеморагична треска. Кърлежите са основен фактор за разпространяването на причинителите както на посочените заболявания, така и на редица други инфекции от групата на зоонозите - заболявания, при които основен източник на инфекцията са животните. Някои от тези заболявания, макар и по-рядко, се срещат и у нас, някои са типични за други географски региони.

Човек се заразява от кърлежите обикновено в процеса на кръвосмучене - чрез слюнчените жлези на кърлежа или в процеса на изваждането му от мястото, където се е впил. Възможно е и заразяване по въздушно-прахов път чрез вдишване на прашинки, в които се съдържат частици от размачкани кърлежи.

За предпазване от заболяванията, пренасяни от кърлежи, голямо значение има предприемането на мерки за намаляване на възможностите хората да бъдат ухапани от кърлеж. Те се състоят в това да не се посещават места, където може да има кърлежи, а когато това е наложително - да се използват подходящо защитно облекло и обувки. Намаляване на популацията кърлежи се постига чрез редовно косене на тревните площи и обработването им с химични препарати, както и чрез системно обезпаразитяване на домашните животни.

Времето, през което кърлежът остане впит, е от съществено значение за това дали човек ще се зарази или не. Поради това отстраняването трябва да стане незабавно и много внимателно, по възможност от медицинско лице. Това намалява опасността от инфектиране, а и дава възможност да бъде получен компетентен съвет относно необходимостта от наблюдение, лабораторни изследвания и евентуално лечение.

Наред с тези общи предпазни мерки срещу някои от инфекциите, предавани от кърлежи, има създадени и се прилагат ваксини, които осигуряват изработването на специфични антитела и индивидуална защита срещу заболяване на имунизираните хора.

В България от 1972 г. се произвежда ваксина срещу конго-кримската хеморагична треска.

Имунизацията с тази ваксина е в групата на т.нар. целеви имунизации и реимунизации и в съответствие с наредба на Министерството на здравеопазването се прилага безплатно "на лица, чиято професия или дейност ги излага на риск от заразяване с вируса на кримската-конго хеморагична треска (военнослужащи, селскостопански работници, медицински персонал в ендемични за Кримска-Конго хеморагична треска райони)".

Ваксината е предназначена за хора над 16-годишна възраст и се прилага инжекционно по следната схема: първична имунизация - две дози с интервал помежду им от 30 - 45 дни; реимунизации - една доза, приложена една година след първичната имунизация, след което на всеки пет години се прилага по една доза.

Препоръчва се имунизацията срещу конго-кримска хеморагична треска да започне преди настъпването на сезона на повишена активност на кърлежите (март-април).

Съществуват и ваксини срещу кърлежов енцефалит (вирусна инфекция, пренасяна от кърлежи), които не се използват в България, но в страните, където заболяванията са широко разпространени и представляват проблем за общественото здравеопазване, намират широко приложение.

Проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя отговаря на въпроса на Мими Стоева.
Проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя отговаря на въпроса на Мими Стоева.