На въпрос на Диана Христова отговаря Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница “Св. Екатерина” в София

Много са пациентите, които идват в лекарския кабинет с оплаквания от нощен задух, но причините за това състояние са разнообразни.

Най-голяма е групата на хипертониците. Недобре контролираното или нелекуваното кръвно налягане се проявява често нощем с чувство за недостиг на въздух, сърцебиене, притискане в гърдите, главоболие и други симптоми. Първото нещо, което трябва да направите, е да си измерите кръвното (артериалното) налягане и ако е повишено, да си вземете лекарствата, които ви е предписал лекуващият лекар. Ако нямате такива в момента, трябва да се обадите на “Спешна помощ” и да си сложите краката в гореща вода, докато дойде екипът. Препоръчвам на хората, които са измервали понякога високи стойности на артериалното налягане и на доказаните хипертоници, да имат лекарства за спешна реакция, които е препоръчал лекуващият им лекар.

Друга голяма група хора, които се събуждат с трудно дишане нощем, са хора под влияние на стрес, преуморени или с други психоемоционални нарушения. Тези пациенти имат нужда от консултация с психотерапевт или психиатър и приемане на подходящите успокояващи лекарства. Разбира се, преди това трябва да бъдат прегледани от личния лекар и консултирани от специалист, ако има съмнение за органично заболяване на бял дроб, сърце или др.

Болестите, които могат да се проявят с нощен задух, са много и се отличават по определени симптоми, придружаващи задуха. Най-често това са сърдечна слабост (недостатъчност) и хронична обструктивна белодробна болест и астма. Те трябва да се лекуват и наблюдават системно от съответните специалисти (кардиолог и пулмолог).

Когато не са установени такива заболявания, трябва да се мисли за сънна апнея, която се лекува в специализирани центрове със специални апарати.

Понякога изкривена носна преграда, заболявания на гърлото или алергия могат да причиняват затруднено нощно дишане. Хиаталната херния и стомашният рефлукс могат да причинят събуждане с недостиг на въздух при връщане на храната през хранопровода. Тогава пациентът трябва да се лекува при гастроентеролог. Изясняването на причината за нощния задух е най-важната задача на семейния лекар и правилното насочване за лечение към съответния специалист.