В продължение на 6 месеца фиктивно преглеждали над 30 пациенти

Районна прокуратура-Пловдив обвини двама практикуващи лекари, на 55 и 54 години, за измама. По-възрастният е привлечен към наказателна отговорност като извършител, а втория - като помагач. Според държавното обвинение те са направили така, че 55-годишният да получи неправомерно 12 900 лв. чрез създаване на фалшиви месечни отчети за прегледи и направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая по-младият лекар е мотивирал седем свидетели да излъжат, че са посещавали медицински център, управляван от другия. Схемата за документната измама е разкрита от отдел "Икономическа полиция" в Пловдив. 

Установено е, че за 6-месечен срок - от 28 септември м.г. до 29 март, над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което касата е платила на медицинския център сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени дали да поиска постоянния им арест. За документната измама законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право лекарите да упражняват професията.