Тенденцията се наблюдава в богатите държави, но има опасения, че може да се превърне в глобална

Времето на безметежната младост, изглежда, отминава. Новите поколения в по-богатите държави, които разполагат с повече възможности и информация, изпитват по-слаба житейска удовлетвореност в сравнение със своите предшественици.

Тенденцията е регистрирана в тазгодишния световен доклад за щастието и предизвиква доста коментари, тъй като традиционно се смята, че младите са по-оптимистично настроени и умеят да извличат повече положителни емоции от случващото се около тях. И наистина в значителна част от света, включително в България, продължава да е така. По време на проучванията хората на възраст между 15 и 24 г. обикновено съобщават за по-голяма удовлетвореност от живота в сравнение с родените преди 1965 г. През последните години обаче разликата в нагласите между тези поколения намалява в части от Западна Европа и се е обърнала в Северна Америка.

Например Норвегия, Швеция, Германия, Франция, Обединеното кралство и Испания са страни, в които старите вече са значително по-щастливи, отколкото младите, докато Португалия и Гърция продължават да отглеждат по-оптимистични нови поколения. Най-голямата поколенческа разлика се наблюдава в Хърватия, където младите се класират по отношение на щастието 66 места по-високо от старите в страната. В България, Молдова, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Парагвай също има разлики от около 50 места, макар допитването като цяло да регистрира подобряване на живота в Източна Европа през последните 10 г. За сравнение в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия щастието е намаляло във всички възрастови групи, но особено при младите, и то толкова много, че родените след 1980 г. в тези държави са най-нещастната възрастова група.

Друг важен извод от проучването е, че в първата десетка по щастие в света въобще вече няма големи държави. В нея само Нидерландия и Австралия са с население над 15 млн. души, а първенецът Финландия е с 5,5 млн.

Според експерти на Световния икономически форум има няколко фактора за тази стряскаща тенденция. На първо място са нарастващите разходи за живот. Младите хора са изправени пред по-стръмно изкачване към просперитета в сравнение с предишните поколения

заради поскъпналите жилища,

образование и здравеопазване. Успоредно с това честите икономически кризи и несигурните работни условия правят по-трудно това да се случи в сравнение с познатите в миналото традиционни кариери. Тази липса на стабилност затруднява финансовото планиране и увеличава безпокойството за бъдещето.

Като прибавим и надвисналата заплаха от изменението на климата и засилващото се обществено и политическо разделение, лесно можем да си обясним защо младите смятат, че са лишени от свобода на действие и възможности да навигират в щастлива посока своя живот. Избягват да създават семейства и да отглеждат деца, а това все още се оказва, че е важен елемент за постигане на щастие.

Агресивното навлизане на информационните технологии и социалните медии са друг пречещ фактор. Докато предлагат по-лесно свързване и общуване между хората, те лишават подрастващите от силни, лични взаимоотношения и когато пораснат и се сблъскат с неща като намалено свободно време, професионална мобилност или социални тревоги, те се чувстват лишени от подкрепяща общност и са нещастни. Причината е, че социалните им умения са прекалено малки, за да изграждат бързо нови работещи отношения.

Затова експерти смятат, че тенденцията на нещастни млади бързо може да се превърне в глобална и последствията да бъдат катастрофални, ако не се вземат мерки. Да мислим, че в някои части на света

децата вече преживяват еквивалент на криза на средната възраст

изисква незабавни политически действия, пишат авторите на световния доклад за щастието. Те посочват, че когато то намалява, спадат и мотивацията, производителността, здравето и продължителността на живота. По тази причина трябва да се инвестира в достъпни и всеобхватни услуги за психично здраве за млади хора в училищата и общностите по целия свят. Да се развиват дейности, които насърчават истинското социално взаимодействие и чувството за принадлежност. Успоредно с това социалните медии да бъдат задължени да прилагат по-строги правила за споделяното съдържание в тях, които ограничават разпространението на негативизъм и дезинформация.

Доктор Майкъл Мозли, който е известен водещ на научни програми по Би Би Си, не е изненадан, че младите в богатите западни общества се чувстват по-малко щастливи от предците си. Самият той е на 66 г. и макар да е изпитвал много и огромно щастие през живота си като влюбване и отглеждане на деца, сега се чувства толкова доволен, колкото никога не е бил. Според него това се дължи на добро здраве, финансова сигурност, социален опит и повече свобода да взема важни житейски решения. И той не е някакво изключение. Повечето от връстниците му в Англия са така.

По думите му има и някои психологически фактори. С напредване на възрастта хората са по-малко обсебени от себе си и придават по-голямо значение на запомнянето и празнуването на положителните аспекти от живота си, а и двете неща са важни за повишаване на щастието. Стават по-доверчиви, което също е добре за психичното здраве.

Разбира се, ключово е здравето, но не е важно колко сериозен е здравословният проблем, а доколко засяга ежедневието, посочва доктор Майкъл Мозли пред “Дейли мейл”. Той цитира данни от проучване, което показва, че болни от рак, чиито начин на живот не е бил сериозно засегнат от тежката диагноза, имат по-висок резултат по скалата на щастието в сравнение с такива, които страдат от спонтанно изпускане на урина например.

По същия начин финансовата обезпеченост е необходима за покриване на житейски нужди, но тя не може да купи щастие. Изследователи от университета в Бристол даже твърдят, че то е нещо, което се учи и за да се поддържа на високо ниво през целия живот, изисква върху него да се работи. Сред съветите им е да се говори с непознати при всяка възможност, тъй като

и най-краткото общуване подобрява настроението

Да се харчат пари за други хора, защото даването на подаръци активира центровете в мозъка, свързани с положителните емоции. Да се прекарва повече време сред природата, тъй като е доказано, че така най-ефективно се прогонват негативни мисли.

Практикуването на благодарност също може да ви накара да се почувствате по-щастливи, защото изтласква на преден план във вашите мисли положителните неща, които са ви се случили. Същото става и когато проявявате доброта и състрадателност. Затова и възрастните в един момент се оказват по-щастливи от младите, тъй като са научени на всичките тези малки на пръв поглед неща, за които новите поколения по една или друга причина не успяват да намерят време.