409 са лекарствата, които ще са безплатни за хората със сърдечносъдови заболявания. А 51 са групите лекарства. Те засягат около 650 хил. души. Смъртността продължава да е най-висока в Европейския съюз. Това обясни здравният министър Христо Хинков в "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

По рано днес премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет каза, че от 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите. 

Не съжалявам, смятам, че беше най-правилният ход от моя страна, друг ще поеме щафетата и ще продължи напред, каза Хинков по повод, че няма да е министър след ротацията.

Човек се изчерпва, съставя си отношения на неприязън, каза Хинков и доуточни, че става въпрос за неприязън не към премиера, а към различни депутати, които са му искали оставката.

Трябва да се продължат линиите, които заложихме - да се продължи политиката за осигуряване на лекарства на хората. "Подготвяме цялостен комплекс от мерки", каза още министърът.

По думите му все още не е напълно сигурен, че знае защо лекарства изчезват от аптеките. "Много ми беше трудно да разбера защо изчезват, има натиск лекарствата да бъдат изнасяни. Внасят се на много ниска цена, маржът на печалбата е твърде голям. Едно лекарство може да е до 10 пъти по-скъпо в Германия например", обясни Хинков.

Според него има система за проследяване СЕСПА, която  съществува, но не работи. "Има работна група, която работи СЕСПА да се надгради с допълнителни функционалности", каза той.По думите му се очаква законът за лекарствените продукти да влезе в парламентарна зала и да бъде гласуван.

Система за централизирани доставки на онколекарства ще бъде по нови критерии и ще обхване около 200 лечебни заведения, стана ясно от думите на министъра. Частните заведения ще могат да купуват на каквато цена искат. Откривам лобизъм, който трудно се преодолява на ниво парламент, смятам, че депутатите са в дълг пред населението. Частните болници трябва да имат един и същи режим, както държавните болници, категоричен бе той.  

"Създаде се двоен режим. Сам съм в тази битка", каза той.

По темата за детската болница, Хинков уточни, че се движи в график. "Очакваме на 20-и комисията по защита на конкуренцията по жалба за определен търг. Има сгради, които трябва да се съборят, за да освободят място. Има одобрен проект", каза той. 

На въпрос дали медицинският хеликоптер лети, той каза "хеликоптерът лети, нали е дошъл  е от Италия до България,  значи лети. Досега не е спасил човешки живот, защото не е имало такава ситуация. Подсигурили сме екипи, готови да летят. Това е система, не става въпрос за една летателна машина. Тя ще бъде годна за летене, създаваме система за спешна въздушна помощ", каза той.

Това, за което отговарям аз, е свършено, категоричен бе министърът.