•  Ще се учи и стоматология
  •  МВР болница, Първа или Пета градска са коментирани като база за новите студенти
  •  Най-голям у нас обаче е недостигът на сестри, депутати се надяват частният вуз да помогне

Първи частен факултет по медицина се готви да отвори врати у нас. Той ще бъде към Нов български университет в София, а в четвъртък предстои представянето на проекта пред депутатите в здравната комисия.

“Факултетът ще се опита да се справи с най-големия проблем в здравеопазването - медицинските сестри”, коментира зам.-шефът ѝ д-р Александър Симидчиев от “ПП-ДБ пред “24 часа”.

Идеята НБУ да разкрие Факултет по обществено здраве и здравни грижи бе съобщена още през 2021 г. Тя е на ректора на университета проф. Пламен Дойнов и бе одобрена тогава от здравната комисия в Столичния общински съвет и от шефа на Първа градска болница “Св. Йоан Кръстител” проф. Цветомир Димитров. Първоначалното предложение бе болницата и първият частен факултет да си партнират, като бъдещите лекари от НБУ се обучават и специализират там. Пламен Дойнов

Пламен Дойнов

Първа градска е първата общинска болница, получила статут на университетска

В експертните среди се заговори, че подходяща учебна база би предоставила и V градска, която има стари традиции - била е военна, а по-късно и хирургична болница, разполага със съвременна апаратура и с квалифицирани специалисти.

За да станат бази на факултета, общинските болници трябва да получат санкция от новия СОС, който още не работи.

Според Симидчиев пък база на факултета ще е МВР болница.

Ако проектът бъде одобрен, ще се появи четвърти медицински факултет в столицата

след Медицинския университет, ВМА и този в СУ, който ползва болница “Лозенец” (бившата Правителствена) за обучението на младите медици.

Притесненията от разкриване на твърде много нови места за бъдещи лекари накараха ректорите и Българския зъболекарски съюз

преди 2 години да се противопоставят

Те изразиха опасения, че ще излизат много специалисти, които трудно ще си намерят работа.

В същото време обаче у нас недостигът на медицински кадри става все по-сериозен проблем, като по последни данни най-драстичен е той при медицинските сестри - недостигат около 17 хиляди. Според изследване на Съвета за икономически анализи към МС, ако трябва да се спази съотношението две сестри на един лекар, то тогава у нас липсват 29 хил. сестри.

От НБУ имат амбицията да обучават лекари, стоматолози и зъботехници. Според Националната карта за висшето образование тогава капацитетът е бил запълнен 90%.

“Категорично подкрепяме Националната карта за висшето образование. Тя обаче може да бъде използвана и като инструмент за създаване на нови висши училища по медицина, не само частни, но и държавни. Първото условие при създаването им е броят на действащите студенти на национално ниво да бъде над 99% от определения капацитет на Националната агенция по оценяване и акредитация”, коментира пред БНР бившата ректорка на МУ - Пловдив, проф. Марияна Мурджева. Според нея

всички държавни вузове могат да приемат допълнителен брой студенти

Против се изказаха и от зъболекарските организации. Тогава д-р Николай Шарков - председател на БЗС, обясни, че у нас има 10 000 зъболекари, т.е. един от тях трябва да обслужва 700 души, докато в Европа средното съотношение е 1:1200.