Специалисти съветват да се заложи на пробиотични храни с фибри, а не на изтощително гладуване

Всяка Нова година обикновено идва с нагласата за някаква промяна, която често включва и желание да подобрим грижата за тялото си. Което не е изненадващо, като се има предвид голямото ядене и пиене през празничния период. След него хората традиционно се чувстват толкова претоварени, че инстинктивно се насочват към разтоварващо гладуване или пък някакъв друг детоксикиращ хранителен режим. Едни го правят чрез диети само на сокове, чайове или пък нискокалорични храни. Други прибягват до детоксикиращи хранителни добавки и даже прочистващи клизми.

И в двата случая наистина се постига бърз ефект. Усещането за препълнен стомах намалява за дни, талията – също. Лошото е, че когато човек се върне към обичайното си ядене и пиене, то отново се появява, като понякога е придружено и с други вредни последици. “Виждала съм доста хора да

опитват детоксикиращи диети

и да изпитват куп негативни странични ефекти, включително непоносимост към храна”, казва американският диетолог Тейлър Грасо пред сайта The Сonversation. Тя обяснява, че по принцип тялото е добре подготвено да елиминира самостоятелно нежелани вещества и без употребата на скъпи и потенциално вредни добавки. Това става основно чрез черния дроб и бъбреците, с помощта на белите дробове, лимфната система, храносмилателния тракт и кожата. Разбира се, ако те функционират оптимално и човек не е прекалявал системно с ядене и пиене, не е водил застоял начин на живот и не си е доспивал в продължение на месеци. Тогава нещата се случват по-бавно, защото тялото е претоварено да компенсира и тези вредни за него неща. Така че, ако го лишим от храна в такъв момент или пък го шокираме с прочистващи клизми, то още повече ще страда, което обикновено се проявява в продължаващо с дни главоболие, отпадналост и раздразнителност.

“Ето защо една разнообразна диета и подобрен начин на живот чрез повече сън и физическа активност могат да имат далеч по-положително въздействие върху системата за детоксикация на тялото. Изобилието от полезни бактерии в червата също е от съществено значение това да се случи. Те могат да се осигурят чрез консумиране на ферментирали и пълнозърнести храни, кефир, млечни продукти, плодове и зеленчуци, особено банани, лук и чесън”, посочва Тейлър Грасо. По думите ѝ проучвания са показали, че стимулирането на естествените пътища за детоксикация на тялото чрез въпросните подходящи храни и подправки като кориандър например са много по-ефективни, отколкото пречистванията със сокове, чай и клизми. Освен това при тях не се наблюдават сериозни странични ефекти като

недостиг на хранителни вещества и електролитен дисбаланс,

от които страдат някои от прилагащите бързи детоксикации. Няма го и риска от преминаване в “режим на глад”, при който, вместо да изгаря калории, тялото ги задържа, за да ги използва като енергия.

“Много по-полезно е да се храните балансирано и да отслабвате бавно, защото, ако гладувате многократно и за дълъг период от време, това може да доведе до хронично намаляване на метаболизма. Причината е, че броят на калориите, които изгаряте в покой, бавно намалява с времето. Това затруднява отслабването и балансирането на кръвната захар, прави някои хора по-податливи на хронични метаболитни състояния като сърдечносъдови заболявания и диабет”, посочва американската диетоложка. Тя съветва в първите дни на новата година да се ядат предимно пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци с различни цветове, нискомаслени млечни продукти, ядки и семена. По този начин ще получим необходимото ни количество антиоксиданти и фибри. Да хидратираме много тялото си с вода или чай и да го подлагаме на ежедневно движение. “Стремете се към поне 150-180 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица и се фокусирайте върху всички тези видове дългосрочни, устойчиви здравословни навици на хранене и поведение. Така не само ще свалите натрупаните по празниците килограми, но и ще получите усещане за цялостно здраве и уелнес”, казва Тейлър Грасо.

Преминаването на сух режим също е от съществено значение, тъй като проучвания са показали, че

тялото включва на детокс режим час

след последната чаша алкохол

Обикновено му отнема около 60 минути да преработи едно питие, но тъй като метаболизмът в този момент е силно затруднен, не трябва да се ядат висококалорийни храни.

През първото денонощие стартира пълната детоксикация и нивото на кръвната захар се стабилизира. Колко време ще отнеме, зависи от количеството изпит алкохол, възрастта и здравето на човек. Ако става въпрос за инцидентно празнично напиване, а не за системно пиянство, до 72 часа организмът трябва да се освободи от вредното влияние на алкохола. До седмица да се подобрят качеството на съня и концентрацията, както и кожата на лицето да започне да придобива по-здравословен вид.

Чак след две седмици може да се очаква промяна в настроението и намаляване на килограмите. Причината е, че алкохолът изостря апетита към мазни ястия. Освен това също е калоричен и пречи за бързото разграждане на останалите храни. Установено е, че 14-дневно въздържание от пиене намалява с 15% мазнините в черния дроб. Тялото става по-хидратиращо, тъй като алкохолът по принцип причинява дехидратация. Така че употребата му по време на разтоварващи периоди е много вредна.