• ГЕРБ и ДПС бойкотират приемането на бюджета, докато не се разберат за назначенията
  • Денков категоричен - механизмът им е пратен отдавна, не реагирали
  • Още миналия понеделник тръгнала рокадата в най-голямата спешна болница, уж се разбрали да я спрат, но здравният министър я задействал
  • Той ли управлява вместо премиера, питат гневни (не)партньорите

Директорите на болници се оказаха неочаквано част от механизма, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще разписват тепърва за баланс на назначенията в държавата.

Нямаше да се разбере това, ако здравният министър не бе направил изненадваща рокада на върха в “Пирогов”, която раздруса силно политическите пластове на управляващата (не)коалиция.

Директорът на най-голямата у нас спешна болница д-р Валентин Димитров бе освободен от поста. Като представител на държавата в Съвета на директорите здравният министър е посочил д-р Константин Димов - водещ хирург от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ “Св. Анна” в София.

Назначението му като изпълнителен директор обаче бе спряно

от Софийския градски съд заради жалба на д-р Валентин Димитров.

Така още преди да е встъпил в длъжност, новият началник на “Пирогов” разболя пак сглобката. Христо Хинков

Христо Хинков

А отношенията между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС тъкмо се бяха закрепили след тежкия трус покрай кадруването в здравната каса. След голям скандал миналата седмица бяха договорени оставките и на шефа, и на подуправителя на НЗОК и бе решено да се изготви регламент за назначенията в държавните органи и регулаторите между трите партии. Писането му още не е започнало и първоначалната договорка е била процесът да стартира след Нова година, като сега партньорите се съсредоточат върху приемането на промените в конституцията и на бюджета за догодина.

Решението на здравния министър проф. Христо Хинков за рокада в “Пирогов” обаче предизвика гнева на ГЕРБ и ДПС. От

партията на Бойко Борисов направо обявиха, че напускат пленарната зала

и няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не бъде приет механизъм за вземане на решения в сглобката.

Изключение щели да направят само за конституцията. Така не се разбра дали ГЕРБ ще влязат за гласуванията за бюджета, или ще го бойкотират.

Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката значат отговорност, действията носят последици. Ако искат заедно да носим отговорност, а не чрез други мнозинства, то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми, отсече шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя добави, че решенията трябва да се вземат заедно от двете формации, а това за пореден път не се случва.

За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са

решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването

по отношение на болница “Пирогов”. Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор “Здравеопазване”, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически, обясни Атанасова. Валентин Димитров

Валентин Димитров

По-рано през деня обаче премиерът Николай Денков напомни, че преди няколко месеца на ГЕРБ е изпратен вариант за споразумение за управление, което включва и механизъм за назначаване на регулатори. Те не реагираха. Сега поставят въпроса, че биха искали такъв механизъм, така че отново - въпросите трябва да са към тях, ако има предложения, трябва да ги изразят, заяви премиерът.

По-късно през деня той обяви, че е “изненадан от агресивната реакция” на ГЕРБ. Денков каза, че още миналата седмица проф. Хинков го информирал за одита на “Пирогов” с “притеснителните твърдения”.

Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен - тук имаме проблем. Този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията му, каза Денков. Според него, ако депутатите искат да се намесят, да извикат министъра и да го изслушат. А не да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението, каза Денков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ-СДС и по-точно към Десислава Атанасова да не освобождава шефа на “Пирогов”. Някой сега да казва, че иска механизъм и да пита защо досега не сме имали - за мен е доста странно, каза Денков. Той призова партийните лидери да се съберат и да решат как да се “отпуши” работата в парламента.

Костадин Ангелов от ГЕРБ, който е и бивш здравен министър, обаче заподозря, че шефът на “Пирогов” се сменя, защото преди време огласил случая със скандалното поведение на съветника на военния министър Мустафа Емин, след който той бе уволнен.

За нас е важно едно - кой е премиерът в България. Денков прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора.

Кой е премиерът в България?

Риторично Костадин Ангелов зададе този въпрос, убеден, че министрите обезличават своя шеф, премиера. Професорът напомни, че здравният министър обявил, че няма да прави смени в “Пирогов”, но резултатът бил друг.

Със своя позиция излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Заявяваме пълна подкрепа за “Пирогов”! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични интереси, каза той. ДПС ще предложи НС да вземе спешно решение, което

да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница.

Решението на министър Хинков за вписване на д-р Димов е от края на ноември. Причината за освобождаването на Валентин Димитров вероятно е одитният доклад, който разкрил лошо финансово състояние и нарушения в “Пирогов”.

От болница опровергаха данните на министъра.

“Пирогов” е сред лечебните заведения, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия и е на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК им дължи 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от минали години, а останалите са от 2023 г., отговориха официално от болницата.

От позицията става ясно, че към 30.06.2022 г. “Пирогов”, когато д-р Валентин Димитров поема болницата, тя е била със загуби в размер от 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно всичко това е преодоляно.