Настане ли сезон на вируси, всеки се надява да не се разболее и да му се размине. Всъщност рискът за вашето разболяване изобщо не опира до това дали имате или нямате късмет. Дължи се на имунната ви система и на това дали тя функционира правилно. По темата може да прочетете повече в Activsport.net.

Какво представлява имунитетът?

Това е защитата на тялото от външни въздействия, които по някакъв начин застрашават здравето и нормалните функции на организма. Изградена е от множество органи и системи и част от бойния ѝ арсенал са белите кръвни телца, антителата, лимфните органи.

Имунната система може да бъде вродена или придобита, като при първия вид има бърза реакция, но не към голям брой инфекции. Придобитата се изгражда по-бавно с времето и има способността да реагира към по-сложни и непознати неблагоприятни влияния.

Специалистите от онлайн магазин Ведра Фармаси напомнят, че науката се казва имунология, а изследователите в тази сфера – имунолози.

Какви функции изпълнява тази система?

Имунните клетки представляват добре организирана система, която играе ролята на естествена бариера, предпазваща от патогени. Основните им функции са следните:

  • разпознаване и унищожаване на непознати вещества – когато чуждо вещество попадне в системата, тя го поглъща и унищожава;
  • производство на антитела – при проникването на антиген се синтезира антитяло, което пресича, слепва, неутрализира и напълно унищожава инфекцията;
  • регулация на естествените механизми в организма – различавайки "свое" от "чуждо", имунната система предпазва организма от изменения, като не допуска външен фактор да попречи на естествените биологични процеси, които снабдяват всяка клетка на тялото с необходимите ѝ вещества;
  • превенция от повторно заразяване – паметта на имунната система запазва информация за вече преборените инфекции и при повторната им поява в организма, тя реагира и ги неутрализира. Това е така нареченият адаптивен имунитет. Ако изкарате някакъв вирус повторно, то ще е по-бързо и с по-леки симптоми.

Имунната подкрепа е всичко това, което ви предпазва от болести и възпаления, осигуряваща ви добро здраве и малък риск от заболяване.

Как да я подсилите?

Както всяко нещо, така и имунната система може да бъде отслабена и да не функционира достатъчно добре, особено при хронични заболявания и агресивни външни фактори. За да я поддържате здрава, е хубаво да спазвате здравословен начин на живот. Препоръчително е той да включва разнообразен хранителен режим, спорт, достатъчно сън, правилна хигиена, избягване на стрес и напрежение, поставяне на необходимите ваксинации, ограничаване на контакти с болни лица. Всички тези дейности са вашата превенция.

На помощ в подкрепа на имунитета могат да се използват и подходящи имуностимулатори и пробиотици, които укрепват естествената бариера. Препоръчително е да се консултирате с лекар и относно приема на хранителни добавки.