• Супите и бульоните са най-лесните ястия, които бързо водят до успокоение на червата, а оттам и до спадане на напрежението в целия организъм
  • Прекомерното количество захар пречи на освобождаването на хормони, свързани със стреса, което означава, че вашето тяло никога няма да получи шанс да се успокои

Когато сте напрегнати, вероятно прибягвате до такива проверени лекове като парче шоколад или чаша отпускащо питие. И колкото по-нервни ставате, толкова необходимостта от тях расте. С изненада разбирате, че безпроблемно сте изяли цял шоколад или сте изпили бутилка вино покрай някоя трудна ситуация. Знаете, че сте приели стотици ненужни калории, които трудно ще изгорите. Обвинявате се, мразите се, но и при следващата стресова ситуация пак правите същото, защото усещате, че тялото ви отчаяно се нуждае точно от това.

Американският доктор Уил Коул, който се прочу като уелнес гуру на актрисата Гуинет Полтроу, не е изненадан от подобно поведение. “В моята практика многократно съм виждал как емоциите влияят върху физическото състояние. С моите пациенти много говоря за това, че червата са център на човешкото здраве, който контролира не само храносмилането, но и имунната система, метаболизма и настроението. Прави всичко това чрез интуитивната ви връзка. Процесът е двупосочен. Функционирането на червата ви може да повлияе на настроението, а то - особено стрес, страх и срам - да причини възпаление на червата, което пък саботира вашето здраве”, пише Уил Коул в “Дейли мейл”. По думите му нискокачествените и нездравословни храни не са единственото нещо, което пречи на здравословното състояние. “Много от нас изпитват емоционални фактори, които са също толкова вредни, колкото всяко рафинирано брашно или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Говоря за неща като хроничен стрес, токсична продуктивност и перфекционизъм. Затова много хора, макар да се стремят да се хранят здравословно, не се чувстват по-добре”, обяснява доктор Коул. Той е

специалист по

функционална медицина,

която след славата на алтернативната, също стана модна през последното десетилетие в света на шоубизнеса и големите пари. Нейната концепция е да открива и премахва причините за дадено заболяване. Специалистите, които я практикуват, се стремят да анализират всички възможни фактори, довели до дадена болест, и да предлагат лечения и терапии с дълготраен ефект. Все още някои представители на традиционната медицина не признават тяхната работа за лечение и я определят като шарлатанство, но пък и популярността на хора като доктор Коул расте.

Той е автор на няколко книги по въпроса. Последната излезе преди дни и в нея той проследява точно “подхранваната от срам връзка” между това, което ядем, и начина, по който се чувстваме. Уил Коул подчертава, че може да се окаже безсмислено да купувате скъпа здравословна храна, ако дните ви минават в стрес зад бюро и гонене на крайни срокове. Доктор Уил Коул е сред водещите американски специалисти по функционална медицина. Той препоръчва правене на клизми с кафе за прочистване на организма, заради което е критикуван от някои традиционни лекари. Снимка: Pixabay

Доктор Уил Коул е сред водещите американски специалисти по функционална медицина. Той препоръчва правене на клизми с кафе за прочистване на организма, заради което е критикуван от някои традиционни лекари. Снимка: Pixabay
По думите му

хроничният стрес е тясно

свързан със срама

Например все повече хора се чувстват неудобно, защото са твърде заети и не могат да прекарват много време с близките си. Други пък изпитват срам, че не отговарят на “недостижими” стандарти като тези, задавани от социалните медии.

Затова, за да се избави човек от този омагьосан кръг, трябва да промени гледната си точка - както към хранителните си навици, така и към начина си на живот. Или както пише доктор Коул, може да ядете каквото искате, стига да осъзнавате какво то ви носи. Не трябва да ставате маниакални по отношение на нещата, които консумирате, и да се ръководите от токсични за психиката диети. Далеч по-здравословно е да гледате на храната като на терапия. Ако тя не е толкова качествена, но пък е шанс да прекарате със семейство и приятели, няма защо да я отказвате или да се срамувате, че сте я яли. Защото, както е добре да храните тялото си с полезни неща, така е нужно да стимулирате и ума си с положителни емиции.

Уил Коул съветва първо да идентифицирате една храна, която ви създава дискомфорт. Това може да е пшеница, която ви кара да се чувствате уморени и раздразнени, кофеин, за който се знае, че нарушава съня, или пък боб, който подува стомаха. След това да се запитате дали има нещо, което ви харесва и може да ядете вместо това. Да експериментирате как ще се чувствате, ако вкарате него в менюто си, и така постепенно да си създадете меню, което задоволява вашите житейски потребности.

След това да помислите за неща, които ви карат да се чувствате страхотно, като например

бърза разходка

без телефон

или записване на положителни мисли и случки в дневник. Да ги практикувате поне 10 минути на ден и да се наслаждавате максимално дълго на положителните емоции, които предизвикват у вас. По този начин ще помогнете на мозъка си да се откъсне от негативните си пристрастия и да се настрои към програма за забавяне на темпото, която е един от важните моменти за борба със стреса.

 Също така давайте периодично почивка на червата си, като ядете по-рядко, но по-засищащи неща. “Често се обръщаме към храната, за да ни отвлече вниманието от това как се чувстваме в действителност. Изключително важно е да установите дали вашите навици да похапвате нещо между основните яденета се дължат на глад, или на нервност”, посочва Уил Коул.

По думите му обаче задължително трябва да контролирате количествата захар, които приемате, защото точно яденето на сладки неща най-често предизвиква срам, че не си много отговорен към тялото си. Освен това пречи на освобождаването на хормони, свързани със стреса, което означава, че вашето тяло никога няма да получи шанс да се успокои.

Опитайте да замените захарта с питателна и топла храна, която съдържа богати на мастни киселини продукти, като сьомгата, авокадото, зехтина, яйцата и орехите. По този начин ще си осигурявате необходимите за нервната ви система вещества и тя ще бъде по-добре подготвена за справяне при стресови ситуации.

Според доктор Коул супите и бульоните са най-лесните ястия, които бързо водят до успокоение на червата, а оттам и до спадане на напрежението в целия организъм. Така че, ако поне едно от яденетата ви на ден е такова, ще усетите голяма промяна. Ако запалите ароматна свещ и след като се насладите на топлата храна, се сгушите и под меко одеяло с книга в ръка, ще си доставите така необходимото чувство на уют, задоволство и благополучие, съветва експертът по функционална медицина.