Старостта и болестите могат да почакат - изкуствения интелект ще ги отложи във времето, твърди програмистът Иван Ценов. Той е един от участниците в конференцията "Изкуствен интелект и киберсигурност", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Представете си ваш дигитален двойник, който да бъде тестван за всички болести, които могат да се случат с вас в бъдеще и чрез индивидуални, лесни за изпълнение насоки да ви помогне да ги избегнете или отложите максимално дълго във времето. Това вече е напълно възможно с развитието на изкуствения интелект.

"Ние взимаме много информация от човешкото тяло, ДНК, епигенетика, и всякакви други параметри и можем да тестваме как тези параметри ще се развият във времето, за да оптимизираме процеса, който в случая е стареене. По този начин да помогнем на всички да стареем по-бавно и по-здравословно", казва Иван Ценов

С помощта на изкуствения интелект значително може да се намали риска от хронични болести като диабет, рак, множествена склероза и деменция.

"Засичаме риска и го предотвратяваме преди да се случи, което с времето спестява и много финанси, тъй като ние всички разбираме, че сме болни, чак когато получим симптоми, а тогава е твърде късно и струва много повече самото оздравяване", казва Иван Ценов пред БНТ.

Със здравна превенция основана на резултатите от изкуствения интелект може да бъде намален натиска върху здравната система. По данни на Националния статистически институт през 2022 г. домакинствата у нас са изразходвали с 23% повече средства за здравни услуги спрямо година по-рано.

За последното десетилетие покачването е над 2 повече с тенденция здравеопазването да продължи да заема все по-голям дял от бюджета на домакинствата.