Или какво е да правиш дългосрочни планове с емоционално недостъпна личност

Те често казват “добре съм” или “няма никакъв проблем” дори когато лицето им издава безпокойство или терзание. Избягват да чертаят дългосрочни планове и да влизат в подробни разкази за миналото си. На пръв поглед изглеждат идеални, но отношенията с тях се превръщат в истинско бреме, защото остава все нещо недоизказано, което пречи на отсрещната страна да сглоби пъзела на отношенията с тях.

Психолозите ги наричат емоционално недостъпни хора и препоръчват да не се отъждествяват с егоистите, макар да имат някои общи черти.

Причината е, че

те не са “глухи” само за чувствата и емоциите на своя партньор, но и за собствените си

Освен това с тях комуникацията рядко е навременна и последователна, защото смятат откритото общуване за нещо, което може да ги направи уязвими.

“Когато си имаш работа с такъв човек, никога не знаеш кога ще се чуете. В резултат започваш да се чувстваш така, сякаш връзката ви често се случва само по неговите правила и вие просто сте на пътническата седалка”, казва психологът Рокси Зараби.

По думите ѝ емоционално недостъпните хора могат да бъдат изключително объркващи.

“На моменти да изглеждат силни, след което веднага да стават дистанцирани. Да твърдят, че ви харесват и искат да прекарват времето си с вас, но в същото време да казват, че не могат да се ангажират с нищо конкретно в момента”, обяснява Зараби. Това е така, защото те често приравняват близостта и интимността с опит да бъдат наранени и са склонни да се отдръпват, колкото се опитвате да се свържете с тях.

“Емоционално недостъпният партньор очаква да бъде разочарован

Един от начините да се предпази е да не полага същите усилия като вас във връзката”, посочва поведенческият анализатор Лори Сингър. Затова избягва моменти на емоционална интимност и ако опитвате всячески да го предразполагате да се отвори към вас, може да се сблъскате със сериозна съпротива, гняв и дори грубост.

Правилният път към тях е да им показвате постепенно вашите нужди и че не се страхувате да ги разкривате пред хора, които харесвате. По този начин може да им помогнете да станат по-достъпни. “Трябва да сте наясно, че е възможно да не се чувстват в безопасност, когато изразяват емоциите си, особено ако не са били научени или подкрепяни да го правят като дете. Например, ако в първите години от живота си често са чували да спрат да плачат, като възрастни може да им се струва глупаво да го правят или пък да се страхуват, че може да бъдат наказани отново по някакъв начин, ако го сторят”, обяснява пред в. “Дейли мейл” треньорът по хармонични връзки Ел Мейс.

Според нея това е механизъм за справяне със ситуация и опит да се чувстват в безопасност, защото

вероятно са преживели отхвърляне или нараняване в миналото, когато са показали пълното си аз

Сред най-честите признаци, които проявяват емоционално недостъпните хора, са желание винаги да имат последната дума, да не правят планове, да избягват сближаване и използването на думата “връзка”. Също така се проявяват като ненадеждни, без да има някаква видима причина за това, и опитват да монополизират разговора с партньора.

“Характерно за тях е, че говорят прекалено много за себе си и никога не питат за вашите чувства или мисли по различни причини като страх от уязвимост, дефицит на емпатия или ниска емоционална интелигентност. Винаги избягват дълбоки и смислени разговори, които биха могли да ви сближат”, казва психологът Барбара Сантини. Тя съветва, ако имате съмнения, че се забърквате с емоционално недостъпен човек, да си отговорите на няколко прости въпроса. Например дали се чувствате подкрепени и удобно, когато споделяте пред него съкровени мисли и чувства? Вие ли сте единственият, който практикува емоционална уязвимост и се опитва да изглажда търканията в общуването? Ако отговорът на първият въпрос е “не”, а на втория – “да”, много е вероятно да сте попаднали точно на такъв.

Обикновено обаче това не се разбира в първите дни на връзката,

тъй като е необходимо време, за да се види кой колко е склонен да инвестира в нея като емоции, но има и други признаци, които могат да послужат като червен светофар. “Ако лесно стават отбранителни, избягват зрителен контакт и да разказват за свои недостатъци и общуването с тях изглежда винаги малко сковано, вероятно имате срещу себе си някой, който е емоционално изостанал”, посочва Ел Мейс. В такива случаи тя съветва да си поставите някакви предпазни граници и да се придържате към тях, дори да сте изключително физически привлечени към този човек. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да играете неговата/нейната игра с надеждата подмолно да я промените. По наблюдения на експерти това никога не дава резултат.

Колкото и да изглежда трудно, много по-полезно е да се проведе навреме откровен разговор с партньора за необходимостта и от емоционална интимност. “Кажете, че липсата ѝ се превръща в проблем за вас. Проведете този разговор в спокойна, безопасна и релаксираща среда вместо на публично място. Обяснете

защо се чувствате “изгубени”

и как за връзката може да е от полза, ако и той поеме отговорност да се свърже с вас”, добавя Мейс. Тя препоръчва да отделяте известно време всяка седмица, за да общувате един с друг и да не се въздържате да казвате на партньора си какви са вашите емоционални нужди. Ако проблемите продължават и се борите да получите необходимото, трябва да помислите за временно или за пълно прекъсване на връзката. Иначе рискувате да се обречете на емоционално страдание и в крайна сметка на самота, макар да имате човек до себе си.