Бързото захлупване на естествената влага от телата ни в постелята е рай за акарите - на тях се дължи алергията към домашен прах, провокират и астма

След юношеството обикновено си станал толкова сръчен в оправянето на леглото сутрин, че не ти отнема повече от половин минута след събуждане. Някоя и друга година след това вече изискваш същото от децата си с аргумента на своите родители, че редът е половината от успеха във всичко, което правиш. Оказва се, че правилото може да е вярно, но да грешим в начина, по който заличаваме следите от престоя си в леглото.

Обяснението е в това нещо на илюстрацията, което не само изглежда гадно, а е гадно и в същността си. А леглото ни е пълно с милиони такива същества, които не виждаме поради миниатюрните им размери. Най-едрият екземпляр от този вид е едва 1/4 от милиметъра.

Не е ясно как точно го пресмятат, но учените твърдят, че дори в чаршафите и матраците на най-големите чистници на 3-ия ден след смяната на спалното бельо леглото може да е заселено от 1,5 млн. акара и техните изпражнения. 

Това е истинската причина за алергията към домашния прах. В 1 грам има до 500 от противните животни и всяко от тях произвежда през живота си повече от 2000 фекални частици и много повече покрити с ензими прахови частици, които са силно алергенни.

Акарите се хранят с мъртви кожни клетки и се чувстват перфектно в топлата и влажна среда, която телата ни създават в постелята. Гадините оцеляват само като поемат влага с помощта на малки жлези от външната страна на тялото си. А телата ни постоянно отделят малко влага през кожата, да не говорим за потенето.

Така че може би е разумно да не бързате сутрин с оправянето на леглото.

Когато се събудите, отхвърлете завивките и дайте възможност на леглото да изсъхне. Заедно с дневната светлина това го прави по-малко привлекателно за акарите. В уюта на бързо захлупените с юргана чаршафи всеки женски акар снася до 100 яйца през втората половина от 10-седмичния си живот. Те от своя страна - нови. И така, докато човек развие алергична хрема или астма. Проучване, проведено в университета “Кингстън” в Лондон, което продължава да привлича интерес от излизането си през 2006 г., потвърждава изводите и на други изследвания, които доказват, че оправяне на леглото веднага след ставане прави спящите податливи на здравословни проблеми, предизвикани от наличието на акари.

“Противно на очакваното, тези заболявания са по-разпространени в икономически развитите страни и при хора, живеещи в най-добри хигиенни условия. Напротив, хора, които живеят в домове с лоша изолация, страдат от алергичните прояви много по-рядко.” На този парадокс обръща внимание в свое проучване д-р Мирча Синтеза от букурещкия Университет по медицина и фармация “Карол Давила”. Ученият също дава съвет леглото да остава за около час открито, жилището да се проветрява и почиства редовно, а спалното бельо да се пере с гореща вода всяка седмица и да се глади, а матраците да се почистват с прахосмукачка на всеки цикъл смяна на чаршафите. Друго правило срещу колонизирането на леглото от гадините е домът като цяло да не е по-влажен от 40 процента. Препоръките за възглавниците, юрганите, одеялата, надматрачните постелки и шалтетата е да се перат всеки месец. Ако материалът, от който са направени, не го позволява, помагат плътни калъфи и химическо чистене. Срещу натрупването на остатъци от акарите в домовете е рецептата да се избягват дамаски и килими, които задържат прах. Профилактиката на алергията към домашен прах включва и често проветряване, особено през зимата, когато външният въздух е студен и сух.

И ако учените са прави, че оставянето на леглото да се проветри за известно време сутрин намалява колониите акари, това съвет ли е да оставяме спалнята в хаос?

Е, не, най-малкото поради токсичното психологическо въздействие, което бъркотията създава на старта на деня.

Достатъчно е да дадем възможност на чаршафите и завивките да се освободят от невидимата влага, която телата ни винаги оставят, и да оправим всичко в последните минути преди излизане.