• Болеста се среща все по-често, защото по цял ден седим на задните си части, казва певицата
  • Прочути спортисти като Майк Тайсън и Тайгър Уудс имат тежки пристъпи

Неотдавна певицата Адел разкри, че страда от сериозно заболяване на гърба, което в някои случаи води и до инвалидност - възпаление на седалищния нерв, съпроводено с мъчителни болки и усложнения.

Неотдавна 34-годишната британска поп дива видимо куцукаше из сцената в Лас Вегас.

“Напоследък едва пристъпвам, защото имам остър ишиас”, призна тя на феновете си. Видеоклип в TikTok показва Адел, която пита дали някой друг от публиката страда от заболяването и в отговор тълпата надава силни викове. “Заболяването става все по-често срещано, защото всички седим на задните си части по цял ден”, заключава звездата.

Болестта ишиас обикновено възниква от приплъзнат гръбначен прешлен, който притиска седалищния нерв, минаващ от основата на гръбнака чак до стъпалото - най-дългия нерв в човешкото тяло. Това причинява пронизващи болки по цялата му дължина, толкова силни, че пациентът често не може да ходи.

Проблеми с гърба измъчват звездата през половината ѝ живот. Тя страда от два приплъзнати прешлена. Единият е пострадал, когато е 15-годишна, а другият – преди 2 години. Историята с първата травма е почти комична – случва се, когато ученичката Адел киха в леглото. Втората е още по-нелепа – през януари 2021 г. тя се сецва на излизане от банята, когато 8-годишният ѝ син Анджело изскача изведнъж с цел да я уплаши.

И друг проблем мъчи Адел.

Нормално хората имат

по пет лумбални прешлена

в долната чаят на гръбнака.

Но тя има шест…

Седалищният нерв излиза от гръбначния стълб и има две функции – помага на мускулите на краката и стъпалата да се движат и чрез него човек усеща долните си крайници. Ишиасът е болка от нараняване или дразнене на този нерв, която тръгва от седалищната област. Тя може да варира от чувство за леко изтръпване или тъпа болка до усещане за парене. Лекарите я описват като остра, “подобна на удар с нож” или като мускулна крампа на крака.

Това се случва поради натиск върху седалищния нерв, от който той изпраща сигнали за болка към мозъка. Страданието може да продължи седмици и в някои случаи е толкова тежко, че болният не може да се движи.

Понякога то води до трудност да се задържиш

на крака и дори до неволно изпускане на урина

Дори когато се възстановиш от острото заболяване, то може да се появи отново заради дълго заседяване, носене на неудобни обувки или спане в неправилна позиция.

Според учени от медицинския факултет на Харвардския университет около 40 процента от американците страдат от ишиас поне веднъж в живота си. Най-често той поразява хора между 30 и 50 години и такива, които по други причини изпитват остри или хронични болка в гърба.

На по-голям риск са изложени страдащите от затлъстяване, хората, които пушат или не са физически активни,

също са изложени на по-голям риск. Понякога болестта се дължи на лоша стойка, кръвни съсиреци, артрит, някои нервни разстройства. Вдигащите големи тежести на работа, у дома или във фитнеса също са в опасност.

Ишиасът може да бъде предизвикан по два начина – когато седалищният нерв се прищипе директно и от дискова херния.

Всеки диск има периферен фиброзен пръстен и пихтиесто ядро, което намалява вибрациите при движение. Ако фиброзният пръстен се износи или дискът бъде притиснат твърде много от съседните прешлени, ядрото изтласква пръстена и се образува издатина. Издаденият диск притиска гръбначните нерви и причинява болка, която се усеща в гърба и краката. Ако издатината е голяма, става дискова херния. Именно тя е отговорна за 90 % от случаите на болестта.

“Гърбът ме мъчи вече над десетилетие и половина. Обикновено болката избухва от силен стрес или неправилна поза. А и този шести прешлен…”, каза Адел пред британското музикално издание The Face.

Такава допълнителна кост в гръбначния стълб има под един на всеки десет души. Това може да

се дължи на генетично отклонение или на неправилно съединяване на гръбначни кости след раждането

Аномалията обикновено е безобидна и повечето хора прекарват живота си, без да осъзнават, че я имат. Но в някои случаи това може да доведе до сериозни проблеми с гърба.

Лекарите лекуват ишиас, като се фокусират върху облекчаване на болката.

На пациентите те предписват противовъзпалителни и болкоуспокояващи като ибупрофен или стероидни инжекции около корена на нерва, причиняващ болката. Препоръчат физиотерапия, упражнения, масажи и др.

Хирургията също е опция за освобождаване на притиснатия нерв, но това се прилага главно когато пациентът има мускулна слабост или загуба на контрол върху червата и пикочния мехур.

Заболяването обикновено отзвучава в рамките на няколко седмици. Но при тези с по-дълбока основна причина то е хронично и изисква редовно лечение.

Прочути спортисти като Майк Тайсън и Тайгър Уудс имат тежки пристъпи на ишиас.

Биографите на британската писателка Джейн Остин твърдят, че и тя е била силно измъчвана от болестта, преди да почине едва 41-годишна.