Фибрите са изключително важни. Вероятно неведнъж сте чували за този здравен факт.

Те носят със себе си цял набор от ползи за здравето, а някои видове фибри могат да помогнат за свалянето на излишни килограми, да понижат нивата на кръвната захар и да помогнат в борбата със запека.

Фибрите са общо название, което се отнася до всеки вид въглехидрати, които тялото не може да усвои или разгради. Фактът, че тялото ни не ги използва като гориво, не ги прави по-малко ценни за цялостното здраве.

Консумирането на фибри носи редица ползи:

Намалява холестерола;
Спомага за поддържането на нормално телесно тегло;
Стимулира чревната дейност;
Регулира нивата на кръвна захар;
Намалява риска от рак на храносмилателния тракт.
Въпреки че приемът на фибри е важен за регулирането на храносмилането, факт е, че много хора не консумират достатъчно количество фибри (според някои препоръки то възлиза на 25 грама дневно за жените и 38 грама за мъжете).

За щастие увеличаването на приема на фибри е сравнително лесно - просто интегриране на богати на фибри храни в диетата.

Увеличете постепенно дневния си прием на фибри, за да избегнете неблагоприятни ефекти като подуване на корема и газове. Пиенето на много вода, докато увеличавате приема на фибри, също може да помогне в борбата с тези симптоми.

Предлагаме ви десет богати на фибри храни, които да включите в хранителния си режим.

Круша

Крушите са едновременно вкусни, но и хранителни плодове, както и един от най-добрите източници на фибри сред плодовете. В 100 грама круши има 3,1 грама фибри.

Авокадо

Авокадото е уникален плод. То е пълно със здравословни мазнини, богато е на витамин С, калий, магнезий, витамин Е и различни витамини от група В. Може да бъде част от цяла поредица от вкусни рецепти, а в 100 грама авокадо се съдържат 6,7 грама фибри.

Банани

Бананите са отличен източник на хранителни вещества, включително витамин С, витамин В6 и калий. В 100 грама банани се съдържат 2,6 грама фибри.

Броколи

Броколите са една от храните най-богати на разнообразни хранителни вещества. Те са богати на витамин С, витамин К, фолати, витамини от група В, калий, желязо и манган. И това не е всичко. Богати са и на протеини, а в 100 грама броколи има 2,6 грама фибри.

Артишок

Артишокът е богат на хранителни вещества и е един перфектен източник на фибри. 100 грама артишок съдържат 5,4 грама фибри.

Леща

Лещата е богата на протеини и на много други полезни хранителни вещества. В 100 грама леща има 7,3 грама фибри.

Грах

Грахта е богата на протеини и други хранителни вещества, сред които и фибри. 100 грама грах съдържат 6,8 грама фибри.

Нахут

Нахутът е друго бобово растение, богато на хранителни вещества, включително минерали и протеини. Той е в основата на хумуса - намазка, която можете да си направите и сами. В 100 грама нахут има 7,6 грама фибри.

Бадеми

Бадемите са богати на полезни мазнини, витамин Е, манган и магнезий. От бадемите можете да си направите бадемово брашно, а в 100 грама бадеми има 13,3 грама фибри.

Сладък картоф

Сладките картофи са богати на бета-каротин, витамини от група В и различни минерали. 100 грама сладък картоф съдържат 2,5 грама фибри.