Кои сезонни плодове и зеленчуци укрепват имунитета и гонят вирусите

През есента тялото има нужда от допълнителна подкрепа, която могат да осигурят сезонните зеленчуци и плодове. На първо място в тройката на най-полезните есенни храни диетолозите поставят тиквата. Втора и трета позиция заемат сливите и крушите. Горските фрукти и пълнозърнестите храни също са горещо препоръчвани.

Тиквата изобилства с витамини и микроелементи. Тя е богата на фибри и бедна на калории. С порция от 200 грама тялото си набавя 3 грама фибри, които подобряват храносмилането и засищат за по-дълго време. А калориите са само 52.

“Сливата, като всеки тъмносин плод, съдържа специални вещества - антоцианини, които помагат на организма да използва ресурсите си по-бавно - обяснява руският специалист по храненето д-р Елена Соломатина. – Сливите са добри антиоксиданти, намаляват възпаленията, укрепват клетъчната мембрана и вирусът по-трудно прониква през нея.”

Диетологът препоръча включването в менюто на круши – плод, който   съдържа повече хранителни вещества от ябълките. Крушите могат

да се комбинират с банан и пълнозърнсти храни

и да се сервират като десерт. Крушата някои добавят и към ястия гурме с месо. Тези храни обаче е най-добре да се консумират пресни, а не като компот или мармалад, съветва лекарката.

“За имунитета, за производството на естественото антивирусно вещество интерферон е необходим витамин С. През есента отличен източник на този витамин е чушката. Червените и зелените камби, известни в Русия като “български чушки”, защото там са ги пренесли преселници от България, са рекордьор по съдържание на полезни вещества, макар че съдържат над 90 процента вода. При правилна консумация пиперките повишават имунитета, влияят положително върху нервната и храносмилателната система” - казва д-р Соломатина. Според диетолога само половин чушка осигурява необходимата дневна доза витамин C. Но през есента тялото се нуждае от по-големи дози, затова яжте този зеленчук без ограничения, съветва тя.    

Сега е сезонът и на шипките. Освен че са много богати на витамин С, те разреждат кръвта. А колкото по-добро е кръвообращението, толкова по-бързо протеините на имунната система стигат до онези части на тялото, които се нуждаят от него. Шипката може да се вари – не губи от качествата си, казва Соломатина.

Сезонните храни съдържат необходимия на човека витамин А. Той се намира като бета-каротин в жълто-оранжевите  зеленчуци и плодове. Това са моркови, облепихата, известна още като ракитник или морски зърнастец, тиква.

Бета-каротин има и в зелената растителна храна, при това в комбинация с хлорофил, който притежава отлични противовъзпалителни свойства. Антиоксидантът витамин Е се набавя от бадеми, лешници, слънчогледови семки, сушени кайсии.

Необходим елемент за имунната система е цинкът. Животинските продукти го съдържат в по-големи количества, но можете да си го доставите и от тиквените семки.

Специалистите по храненето посочват, че почти всички зеленчуци и плодове съдържат витамини в едно или други количество и

осигуряват на тялото необходимия “алкален ефект”

А постоянното ниво на pH в организма възпрепятства развитието на патогенна микрофлора. Щом този  баланс се промени към киселинност, вирусите и бактериите се размножават по-интензивно. Алкализиращо действие имат динята, краставицата, тиквичката. Те съдържат и много полезната за клетките вода, в резултат на която те функционират ефективно.

Лекарите препоръчват и други хранителни способи срещу риска от простуди и грип през есента и зимата. Сред най-известните е чесънът, който според проучвания при всекидневна консумация намалява броя на настинките с до 63% годишно.

До 70% от клетките на имунната система се крият в червата. А киселото мляко и други ферментирали млечни продукти съдържат полезни бактерии  със защитна стомашна функция, които имат положителен ефект върху клетките на имунната система - левкоцитите. Хората, които редовно консумират натурално кисело мляко, боледуват средно с 30-35% по-рядко. Специалистите препоръчват да се ядат 2 порции по 150 грама дневно.

Пълнозърнестите храни са истинско депо на витамини, микроелементи и други биологично активни вещества с положителен ефект върху имунната система. Овесът и ечемикът са особено полезни. Те съдържат бета-глюкан, който засилва имунитета, като

активира дейността на кръвните клетки

Източник са и на фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, както и за възпроизводството на полезната микрофлора в червата.

През студените сезони е добре да се набляга на продукти с мастни киселини омега-3 като мазна риба (сьомга, скумрия, пъстърва, тон) и някои растителни масла като маслиново, ленено и царевично. Освен че укрепва сърдечносъдовата система, омега-3 се бори с възпалителните процеси в организма.