Той е давал втори живот на десетки. Не, на стотици е дал втори живот. Дори не шанс да живеят, той им е дал втори живот. За това той се е борил с Бог. Той се е противопоставил на Божите закони. Той не се е съгласил с Бог, за да живееш ти. Не е спал - докато е учил, не е спал, докато ти си бил в кома, докато си бил на операционната маса, докато ти е правил изкуствено дишане. Докато някои са приспивали съвестите си, или са преспивали със съвестите си, той е обикалял със син ореол по улиците и е търсил адреса, където дори не са го чакали. Където близките на умиращия са го посрещали с ругатни, с юмруци са се нахвърляли върху него.

Въпреки това... Въпреки това той е спирал душата на умиращия по средата на пътя и към небето. Разговарял е с нейния ангел, приспивал го е... Перо по перо е скубал от крилете му само и само да не взима душата. И ангелът се е смилявал не над умиращия, а над неговите мъки. И един ден някой, който е приспивал съвестта си през това време, или е преспивал със съвестта си. А може би дори с жената на този лекар, който... Няма значение.

Един политически чиновник го посреща пред болницата със заповед за уволнение. Каква е разликата между лекарят и родителят... Разликата е, че за родител не се иска диплома. Но и родителят, и лекарят дават живот. Каква е приликата ли - и единият, и другият ги уволняват вече. Изчегъртват ги по един и същи начин с тезиси. Защото те нямат сърца, те имат тезиси. Твърдят, че имат топки, но всъщност нямат тестиси.