Най-пренебрегвана страна на доброто хранене е как се съхраняват продуктите. Човек не ходи всеки ден в магазина, а пазарува в почивни дни за цялата седмица и тъпче всичко в хладилника. Какво става в него обаче?

Оказва се, че не е достатъчно да сложиш храната на студено. Също толкова важно е и в какво я държиш.

Алуминий и чугун

При избора на съдове за храна чугунените и алуминиевите трябва да се избягват, но емайлираните стават. Чугунът ръждясва, а алуминият се окислява, така че те нямат място в хладилника.

Найлонови пликове

Мазните храни - масло, маргарин, сирене, кашкавал, сланина, колбаси и пр., не се държат в найлонови пликове, защото плесенясват. За маслото най-добро е фолиото, а сиренето и колбасите увивайте в хартия. С найлон се опаковат само промишлени стоки, той изобщо не става за храни.

Пластмаса

Пластмасовите кутии не са подходящи за държане на храни в хладилник, освен ако нямат съответния знак - може да е вилица и нож или пък чаша. За това трябва да се следи. Ако кутията е подходяща за храни, между тях и капака й трябва да се остави малко празно пространство, за да не се образува кондензат. Иначе храната ще се омазни или ще хване плесен.

Меламин

Съдовете от меламин приличат на порцелановите, но са от евтина пластмаса. Изглеждат красиви и не се чупят, но са много вредни. В тях храни не бива да се държат, те могат да имат само декоративна функция. Меламинът е опасен за човека. Ако такъв съд се намокри или в него се сложи гореща храна или ястие с майонеза или оцет, той отделя формалдехид, който предизвиква рак.

Хартия

Ако не е пергаментова, по-добре избягвайте да увивате храни в нея. Навремето маса народ си завиваше храната във вестник. Днес едва ли са много хората, които го правят. По вестниците са нанесени печатарски бои, а те съдържат олово. В хартиени пакети, каквито дават в супермаркета вместо найлон, храна може да се държи, но не за дълго. Те също се омазняват.

Дървени съдове

Дървото е екологично чист материал, но ако в такъв съд се държи дълго храна с високо съдържание на вода, той ще се раздуе и ще загуби формата си. Ще започнат да се отделят влакна от дъресината. Ако дървената паница, тава или чиния са изрисувани, частици от боята ще попаднат в яденето.

Подходящи за храни в хладилника са още фолиото (то става и за готови манджи) и вакуумираната опаковка. Ако сте купили храната вакуумирана, няма нужда да я отваряте, ако няма да я ядете веднага. Във вакуум продуктът няма да попие миризмите на храните в съседство.

Най-добра за хладилника е стъклената посуда. Тя е по-добра дори от порцелана. Нейн единствен кусур е, че е чуплива.