От две-три години авокадото е медийна звезда в здравните сайтове и блоговете за храни. Има го в какви ли не рецепти за здравословни храни. Да, ползите от авокадото са многобройни, но то има и един-едничък недостатък: разрежеш ли го, бързо омеква и добива неприятен кафяв вид.

За щастие има бърз и лесен трик за запазване свежестта на авокадото за следващата му употреба.

Авокадо трябва да се яде всеки ден, защото е вкусно и хранително и защото съдържа множество ценни вещества. Сред тях са фибрите, калият, фолиевата киселина, витамините В, витамините Е и А, магнезият, натрият, калцият и желязото.

Авокадото се бори и с рака. То съдържа и силния антиоксидант глутатион, които предпазва клетките от оксидативен стрес. Олеевата киселина пък намалява риска от рак на гърдата. Последната новина за този тропически плод е, че съставката му "авокация В" е молекула, която лекува левкемия и вече е патентована за производство на лекарство срещу миелоидна левкемия.

Когато обаче авокадото се разреже, то бързо се оксидира и от това става кафяво. Причината е ензимът полифенол оксидаза. Заради наличието му авокадото не може да се съхранява. Оксидирането обаче няма да настъпи, ако:

1. Нарежете наедро няколко парчета ашлама (червен кромид) и ги сложите на дъното на буркан;

2. Разрежете надлъжно авокадото наполовина и го поставите с кората   върху лука - така няма да поеме миризмата му;

3. Газовете, които лукът изпуска, ще попречат на оксидацията и авокадото ще се запази свежо 5-7 дни.