Всеки има право да е антиваксър. Но това въобще не означава да не се полагат усилия за ваксинирането

Директорът на Центъра по контрол и превенция на болестите в САЩ Рошел Валенски обяви, че 99,5% от умрелите в периода 14-21 юли от COVID-19 са неваксинирани. А през юни в щата Мериленд не е умрял нито един ваксиниран.

В статия от 27 юли авторитетния в. "Ел Паис" обобщава изследвания, според които рискът ваксинираните с "Пфайзер" да получат усложнения при зараза с COVID-19 е 25 пъти по-малък за всички възрастови групи. В статията се казва, че в държави, където голям процент от населението над 60 г. е ваксинирано, смъртността при неваксинираните деца ще е по-ниска от смъртността при ваксинираните старцзи, които страдат и от други болести. Ето защо следва да се сравняват еднакви възрастови групи от ваксинирани и неваксинирани.

В средата на април България имаше най-висок процент умрели спрямо болните от COVID-19. А в края на април положението мъничко се подобри и вече бяхме “първенци” по този показател само в ЕС. Това показва средното равнище на нашето здравеопазване. Дори някой да се оправдае, че не са правени достатъчно тестове, това също е минус на здравната ни система. Да, имаме и чудесни лекари, и някои добри болници, но средното равнище е трагично.

България продължава да стои твърдо на последно място по брой на ваксинираните в ЕС. Би следвало неваксинираните, включително и лекарите, да си зададат въпроса дали в САЩ, Израел и други развити държави лекарите и хората са с ниска квалификация и грамотност, та там ваксинираните са в пъти повече, отколкото в България.

Не е нужно да си титан на мисълта, за да разбереш, че ни чака четвърта вълна. Според специалистите най-вероятно през есента. Вече има увеличение, причинено от Делта варианта. При ваксинирани 28,5% от населението, от които само 14% с две дози и при отслабващите темпове на ваксинация е ясно, че пак ще се стигне до затваряне.

Ще се тръгне от нощните клубове и ресторантите, а накрая ще го отнесат и най-стриктно спазващите ограниченията и с най-големи пространства – моловете.

Без съмнение ваксинираните с две дози са много по-защитени. Все повече държави дават право само на ваксинирани да са в затворени помещения на ресторантите, да посещават представления и т.н. Това ограничаване на правата на неваксинираните ли е?

Ограничаване има, когато на група хора (неваксинирани) им се забрани да правят нещо, само ако друга група (ваксинираните) може да го прави. Но в случая не е така. Ако при следваща вълна се затворят заведения, магазини и какво ли още не, то или ще се затвори за всички, или ще се затвори само за неваксинираните. Следователно при всички случаи неваксинираните няма да могат да посещават заведения, представления и пр. Значи проблемът не е, че се ограничават техните права, а че други хора ще имат възможност да правят нещо повече. Значи не става въпрос за ограничаване на права, а за чиста проба яд и злобица, че някой друг ще може да прави нещо в повече. А това е гледане в канчето на другия, който е положил повече усилия в него да има нещо повече.

Поначало в правото може да се постави въпрос за дискриминация,   когато се дават различни права на хора с еднакви качества. А в случая не е така – науката безспорно установява, че ваксинираните се разболяват много по-малко от коронавирус, имат много по-малко усложнения и умират много по-малко. Е, след като двете групи хора имат съществено различни качества, естествено е да имат и различни права и задължения.

Да имат ли повече права ваксинираните?

И международните актове, и нашата конституция въвеждат възможност за дискриминация за ограничен брой случаи: “Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Дали хората са ваксинирани, не е въпрос нито на раса, нито на пол, нито на произход и т.н. Ето защо при разграничението на правата и задълженията на ваксинирани и неваксинирани не може да става въпрос за дискриминация.

Ще илюстрирам с пример – това, че мързеливите имат средно по-ниски доходи, не им дава право да претендират за доход колкото работливите.

Ваксинацията извън специфични професии в цивилизована държава може да бъде само доброволна. Всеки има право да е антиваксър. Но това въобще не означава усилията по ваксинирането и ползата за обществото от ваксинацията да се подценяват. Напротив – трябва да се стимулират. А най-добрият стимул е, когато заразените стигнат процент, който налага затваряне, отсега да се знае, че то няма да важи за ваксинираните. Ако това не стане – все по-малко хора ще си направят труда да се ваксинират. И тогава пак ще сме първи по смъртност – а всеки може да прочете вече утвърдени данни дали сред ваксинираните или сред неваксинираните смъртността е много, много по-висока.