Асистентите ще взимат 930 лв. за 8 часов работен ден

От 1 януари 2021 г. право на лична помощ ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК над 70,1 % и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания  с над 90%. 214,6 млн. лева за лични асистенти са заложени в бюджета за догодина. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева, която представи  проект за промени в Закона за личната помощ. Допълнително по Закона за социалните услуги са отделени още 85 млн. лева.

Досега помощта се даваше само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ. Така от 1 януари все пак кръгът на ползвателите ще се увеличи и право на асистент ще имат и хората над 18 г. с решение от ТЕЛК между 70,01 и 89,99% и определена чужда помощ.

Законът за лична помощ предвиждаше от 1 януари право на лична помощ да имат всички над 670 хил. хората с увреждания, независимо от вида и степента на увреждането. Тази помощ не трябваше да е  ограничена часово, тоест личният помощник ще може да бъде на разположение на всеки инвалид за пълните 24 часа на денонощие. Разчетите обаче показваха, че това може да струва над 30 млрд. лв. Това е причината да се потърси да се се предложат редакции на Закона. Освен това трудно биха могли да се намерят 670 хил. асистенти от 1 януари.   

"Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, така че да стане по-приложим. Асистентите ще продължат да работят на трудови договори. С увеличението на минималната работна заплата от 730 лева ще получава 930 лева всеки асистент за 8 часов работен ден", обясни още Сачева.

До края на тази година правоимащи са около 80 хил. човека, като малко над 1/3 от тях са пожелали да ползват лична помощ. Броят на потребителите е 31 556 души, а  едва 2551 от действащите договори са за деца под 18-годишна възраст. 

"Промени трябва да има и по отношение на контрола. Качествата на услугите трябва да бъде гарантиран", обясни заместник-министърът Адриана Стоименова.

"Запазваме всичко, което съществуваше досега и разширяваме обхвата. Даваме допълнителни пари и през Закона за социалните услуги", поясни Сачева.

3% от бюджета за лична помощ за догодина ще отиват в общините за заплащане на хората, които вършат цялата административна работа по този закон. Сега те не получаваха никакви средства по него. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане трябва да има по-голям контрол на предоставяната услуга.  Те са получавали и куриозни сигнали- асистентът и човекът увреждане се намират на по 300 км един от друг и дори в различни държави, както и че асистентите стават ученици в редовна форма или по-възрастни и болни хора от ползвателите на лична помощ.

Така общините вече ще имат ангажимент да наблюдават качеството на личната помощ. До момента контролът се състоеше в периодични проверки на място при хората с увреждания. Ако има нарушения или се установят неверни данни помощта ще се спира за половин година. 

Асистентите ще трябва да имат и медицинско за постъпване на работа, а целта е да могат да докажат, че могат да се грижат за човек с увреждане. 

От началото на годината близо 250 хил. души са подали заявления за индивидуални оценки.