16°C   София
 

Инерцията на съня може да продължи над два часа и да предизвика много пакости

Алармата на будилника гръмва оглушително, скачате объркани и не сте наясно къде се намирате. Постепенно разпознавате спалнята и бавно се измъквате от леглото. Казвате си: “Не може да е вече сутрин. Не си ли легнах току-що?”

Tова се нарича инерция на съня и се случва, когато се събуждате от онази фаза на спане, която се характеризира с бързи движения на очите (БДО). Тя се смята за дълбок етап от съня, когато организмът ни се възстановява и ни спохождат ярки сънища, които сме способни да запомним при събуждане, обяснява Си Ен Ен.

През този цикъл тялото се насища с високи нива на мелатонин – хормона на съня. Събуждането с изобилие от този помощник на дрямката причинява дезориентация и сензорно-двигателна реакция, която обикновено продължава 30 минути до 1 час.

Ако страдате от недоспиване (кой ли не го изпитва в днешно време), замайването може да продължи повече от 2 часа. Инерцията на съня може да се появи и след дневна дрямка повече от 20 минути – границата, до която тя освежава.

Тази инерция може да е пакостна. Ако само разлеете сутрешното си кафе или се ударите в мебелите, смятайте се за късметлии. След като дремва по време на полет, един пилот на Air India Express пропуска пистата за кацане, блъска самолет със 166 пасажери в склон и той избухва в пламъци. Само осем души оцеляват.

Сега, след като сте наясно за опасностите на мозъка, обгърнат от съня, да видим какво според науката може да се направи по този въпрос.

Освежете се със

студена вода

Изследване показва, че хора, които плискат лицето си след спане, имат свеж и буден мозък. Друг въпрос е дали това е достатъчно, за да караш кола, или да направиш важна професионална презентация. Тези ситуации се нуждаят от допълнително изследване, казват от Си Ен Ен.

Но хладният душ сутрин във всички случаи помага за излизане от инерцията на съня.

Кофеин – да,

но внимателно

Чаша-две кафе или силен чай е доказан метод за събуждане. Така е, защото кофеинът възбужда невроните в мозъка и задейства отделянето на адреналин, който кара сърцето ви да бие по-бързо. Не е нужно обаче да се наливате с повече от две чаши – научно е доказано, че те не носят повече умствена яснота и предизвикват тревожност.

Светлина,

повече светлина

Това възклицание на Гьоте е практически потвърдено. Слънчевият ден повдига духа и изпълва човека с енергия. Изследванията сочат, че излагането на ярка светлина след събуждане повишава нивата на кортизол. А той е стероиден хормон, който действа като вътрешна алармена система. За да отговори на стреса, кортизолът повишава захарта в кръвта и засилва използването ѝ от мозъка. Според друг тест излагането на ярка бяла светлина при събуждане значително повишава бодростта.

Бързи

разходки

Сутрин направете няколко бързи обиколки на дома или още по-добре – разходете се вън на слънце. Според проучванията физическите упражнения временно повдигат тонуса, отчасти поради съпътстващото повишаване на телесната температура и на притока на кръвта към мозъка.

Комбинацията от излагане на ярка светлина, кофеин, плискане със студена вода и физическа активност дава особено добри резултати след дрямка.

Захарта не е

решение

за бодрост

след сън. Тя ще ви даде само кратка свежест, а последващият срив може да бъде жесток, казва специалистът по сън и клинична психология д-р Майкъл Бройс.

Вместо това разчитайте на протеини, например яйца, за да увеличите мощта на мозъка.

Предотвратете

проблема

Най-добрият начин да се справите с инерцията на съня е да я предотвратите. “Най-лесно това става чрез последователност във времето на събуждане, базирана на необходимите ви цикли на съня”, казва д-р Бройс.

Повечето хора се нуждаят от 5 цикъла на съня - по 90 минути всеки, или общо 7 и половина часа на нощ, обяснява той. Лекарят съветва след събуждане да броите назад 7,5 часа – така ще разберете кога трябва да си лягате.

Ако се събуждате в 6,30 ч, лягайте си в 23 ч. Правете това в продължение на една седмица. Ако започнете да се будите точно преди алармата на часовника, значи сте в отлична форма. Ако не – нагодете си времето за лягане, докато номерът се получи. Тогава ще кажете сбогом на инерцията на съня и замайването.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...