Д-р Мирослав Йорданов от Спешния център в Горна Оряховица не спрял да реанимира пациента, а му казвали, че е умрял

50-годишен мъж от горнооряховското село Янтра на два пъти изпадал в клинична смърт след инфаркт, но бе съживен в Спешния център в града след 2 часа реанимация. Въпреки мнението на колеги, че пациентът е мъртъв, младият лекар  Мирослав Йорданов не се отказал да го съживява. За случая отпреди 10 дни писа в. "Борба".

"Бях на смяна в центъра с д-р Иванов. Той излезе в 13.30 ч. на повикване в село Янтра за мъж с болки в гърдите. Обади се, че в линейката сърцето му е спряло. Когато пристигнаха в спешното, мъжът нямаше сърдечна дейност и дишане. Част от колегите мислеха, че е починал. Аз го интубирах, започнах сърдечен масаж, медикаменти - адреналин, атропин, хидрогенкарбонат и др. Осъществиха се серия от електрошокове. В рамките на 1 час той възстанови сърдечен ритъм, дишане, даже започна да реагира, да се движи", разказа пред "24 часа" д-р Йорданов.

Кардиограма показала масивен преден инфаркт, състояние почти несъвместимо с живота. Спешните медици извикали кардиолози във Велико Търново. Те качили болния в линейка, но той отново изпаднал в клинична смърт.

"Качих се в линейката и започнах да помагам на лекарката от кардиологията. Поех обдишването и сърдечния масаж, защото един човек няма как да прави сърдечен масаж повече от 5-10 минути, появява се мускулна умора и масажът става неефективен", обясни д-р Йорданов.

Започнали отново стимулация с медикаменти и нова серия от дефибрилации. Това продължило час и 5 минути в линейката. "Той се стабилизира, възстанови спонтанен синусов ритъм и дихателна функция. Можеше да реагира", продължава д-р Йорданов.

Мъжът бил откаран в болница. Там коронарография установява огромен тромб в основната артерия, захранваща сърцето. Отстранили го, поставили 5 стента и до края на седмицата мъжът ще бъде изписан.

"Мислехме, че няма да има мозъчна активност, защото без сърдечна и дихателна дейност повече от 3 минути мозъкът умира. Но той вече е раздвижен, говори и няма никакъв неврологичен дефицит", разказва д-р Йорданов.

Търновските кардиолози били изумени от случая, но спешният медик казва, че просто е действал по стандартите на СЗО. "Реанимационното лечение продължава от 40 до 60 минути и ако няма ефект, се прекратява. Но в случая имаше перфектен ефект", доволен е лекарят.

Д-р Йорданов ще потърси пациента си след изписването. "Няма как да не се видим с него, за да му кажа, че живее не втори, а трети живот", казва лекарят.