27°C   София
 

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота

От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия.

Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота. Някои я описват като “живот в черна дупка” и предчувствие за неизбежна гибел, други се чувстват празни, унили. Мъжете стават гневливи и неспокойни. Ако тези състояния не се лекуват, здравето и животът ви са сериозно заплашени.

При различните хора депресията се проявява различно. Но има някои общи симптоми и колкото по-продължителни и силни са те, толкова по-вероятно е да страдате от нея, пише сайтът HelpGuide. Специализираното здравно издание посочва

10 основни

признака на

болестта,

при които трябва да вземете мерки, да се лекувате и да я победите:

- Чувство за безпомощност и безнадеждност, усещане, че нещата няма да се оправят и не можете да направите нищо, за да подобрите положението.

- Загуба на интерес към ежедневните задачи и хобита, към развлеченията, общуването, секса. Нищо не ви радва и наслаждава.

- Промени в апетита и килограмите – отслабвате или напълняване с над 5% от теглото си месечно.

- Смущения в съня – безсъние, събуждане много рано призори или продължителен мъртвешки сън.

- Гняв и раздразнителност. Неспокойни сте и дори изпадате в ярост, прагът ви на търпимост е нисък, избухвате, всички и всичко ви дразни.

- Губите енергия, чувствате се уморени, лениви и психически изцедени. Отпадате и дори най-леките задачи ви изтощават.

- Започвате да се ненавиждате, чувствате се негодни, изпитвате вина, постоянно се критикувате за провали и грешки.

- Ставате безразсъдни, посягате към хазарт и наркотици, хвърляте се в рисково шофиране и опасни спортове.

- Не можете да се концентрирате, да вземате решения, да запомняте.

- Мъчат ви необясними бодежи и схващания – главоболие, болки в гърба и мускулите, стомашни колики.

Не бъркайте депресията с биполярно разстройство. Макар че имат някои общи симптоми, за него са характерни смяна в настроенията и еуфория. При грешна диагноза приписаните ви антидепресанти могат да влошат депресията.

Риск от

самоубийство

Дълбокото отчаяние, съпътстващо депресията, понякога кара болния да вижда в самоубийството единствен изход от страданието. Ако имате близки в подобно състояние, следете за следните сигнали: брътвежи за убийство или самонараняване; маниакален интерес към смъртта; признания за отчаяние и безизходица; опасни за живота действия като преминаване с колата на червен светофар. Сред другите симптоми са прощаване с приятели; уреждане на наследството и слагане в ред на финанси и документи; изказвания като “По-добре ще сте без мен”; внезапно успокояване, притихване и дори доволство.

Забележите ли такова поведение у някой близък, споделете с него тревогата си и веднага потърсете помощ -

откритото

обсъждане на

проблема може

да спаси живот

Болният пък трябва да приеме подкрепата и констатиран навреме, проблемът ще отшуми.

Не се доверявайте на прочетеното и дори на казаното от лекари, че депресивните състояния се дължат единствено на химически дисбаланс в мозъка, който може да се оправи с лекарства. Някои хапчета като барбитурати, кортикостероиди, болкоуспокоителни могат да предизвикат депресивни симптоми.

Но причина за депресията обикновено става комбинация от биологични, психологически и социални фактори, които се отразяват различно на хората според възрастта и пола им. Биологически процеси като възпаления, хормонални промени, анормална активност на части от мозъка, хранителен дефицит, намаляване на мозъчните клетки са сред източниците на патологична потиснатост. Но фактори като минали травми, злоупотреба с медикаменти и напрегнат начин на живот също играят огромна роля.

Какво съчетание

от рискови

фактори може

да отключи

болестта?

Ако например преживеете тежък развод, изгубите работата си или ви открият тежка болест, стресът може да ви тласне към алкохола, а това да ви отчужди от семейство и приятели и да ви вкара в “тъмния тунел”. Самотата, изолацията, липсата на подкрепа или проблеми и насилие в брака също са рискови фактори. Загуба на близък, липса на пари, отчаяние от хронични болки или болести като рак, диабет, сърдечни проблеми вдигат нивото на стреса и са сред честите причини за депресия.

Ръка за ръка с нея вървят преживяно в детството насилие, злоупотреба с алкохол и наркотици, анормален песимизъм и самокритичност. Наследственият фактор също е от значение, макар да не е казано, че непременно ще я наследите, щом имате болни роднини.

Решаващо за лечението на синдрома е да се установят причините за него – терапията е различна за различните случаи. Най-важното е да осъзнаете, че имате проблем, да потърсите подкрепа и да пристъпите към терапия. Започнете с малки стъпки за стабилизиране на настроението. Потърсете помощ от близките –

затварянето в

себе си е пагубно

Те може да не ви излекуват, но ще ви изслушат съчувствено, без да ви упрекват и назидават, а това помага.

Движете се. Макар и да не ви се става от леглото, надвийте изтощението и правете упражнения – те имат ефект на антидепресанти. Правете кратки разходки, слушайте музика и потанцувайте. Прекарвайте повече време сред природата, вземете си домашен любимец, заемете се с благотворителност или хоби. Макар да ви е трудно, започнете пак да участвате в живота и ще се почувствате по-добре.

Яжте храна,

богата на мастни

киселини омега-3

- тя подобрява настроението. Избягвайте кофеин, алкохол, трансмазнини, захар и рафинирани въглехидрати.

Ако подкрепата на околните и промените в стила на живот не помогнат, обърнете се към психолог за специализирано лечение чрез консултации и техники за излизане от кризата.

Ако се стигне до фаза на буйстване и пориви за самоубийство, лекарствата стават задължителни. Те обаче помагат само за облекчаване на симптомите, и то не при всички, не водят до излекуване и обикновено не са дългосрочна терапия. Имат странични ефекти и други неприятни последствия. Затова е важно да се проучат всички последици, преди да решите да посегнете към хапчетата.ГРАД КОЗЛОДУЙ
11/13/2019 07:09:10

УВАЖАЕМИ ХОРА ОТ САЙТА 24 В ГРАД КОЗЛОДУЙ НЯМА ДОСТЬП ЗАИНДВАЛИДИ ЗА ВТОРИЯ ЕТАЖ НА ЧИТАЛИЩЕТО ИМА РАМПА ЗА КОЛИЧКИ НО НА ПЬРВИЯ ЕТАЖ Е ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА А РУМЯНА НЕЙКОВА НЕ ДАВА ДОСТЬП ДО ИНТЕРНЕТ ПРОСТО ИНДВАЛИДИ НЕ МОГАТ ДА СЕКАЧАТ НАВТОРИЯ ЕТАЖ

Петрунка Сафронова
11/13/2019 20:51:29

Дефицитът на йод е единствена, и по данни на световната статистика, най-разпространена причина за мозъчни увреждания и нарушаване на психичното развитие, най-честата причина за умственно изоставане и психични разстройства. През 1992 г. специалисти от медицинската катедра на Университета New Mexico School of Medicine study стигат до извода, че често причините за възникване на апатията и умората са заради непълноценната функция на щитовидната жлеза. Редица световно известни ендокринолози считат, че хипотиреозата предизвиква нервните разстройства и емоционалния стрес. Докторът на мед.науки H.F.Stoll отбелязва следните симптоми, които са характерни и за хипотиреозата: раздражение, мнителност, разсеяност, отслабване на паметта, остри безпокойства, агресия, стрес, депресия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...