Машиналното ядене е най-вредно. При него човек гледа в някакъв екран и си пъха в устата каквото му е подръка, без да го вижда и без да мисли за него.

Машинално се хранят хората в киносалона - с пуканки, пред телевизора - с чипс, пред монитора на компютър - със снакс, солети, кроасани и пр. Ако ядеш зад волана, също го правиш машинално, защото следиш пътя през предното стъкло и цялото ти внимание е погълнато от шофирането.

При такива случаи човек не усеща нито глада, нито засищането, не знае кога да спре и изяжда много повече храна, отколкото организмът му иска.

По правило машинално пъглъщаната храна е и най-вредна. Това са все фабрични готови храни, които без изключение са натъпкани с рафинирана захар (под някакво благовидно име), с трансмазнини, консерванти и други канцерогенни съставки.

Докато яде, човек трябва да поглежда чинията си, за да е здрав. Макар и за кратко, да обръща внимание на своята храна, защото тя заслужава това. И да не се занимава с отвличащи дейности. Похапването вече стана четвърто дневно ядене освен закуската, обяда и вечерята. То е вредно.