Близначките Хърмън и Хероуда Бърхейн обичат да танцуват, но не могат да чуят музиката, защото са глухи. Изобретяването на облекло със сензори, които позволяват да чувстват различни звуци, промени вечерите, в които те се забавляват в лондонски клубове, пише Ройтерс, цитирана от БТА. 

Облеклото "Саунд шърт" на лондонската модна фирма "КютСъркит" е с 16 вградени в материята сензора. Така, който го облече, може да почувства звук на цигулка по ръцете си и звук на барабани по гърба.

Близначките, които загубили слуха си като девойки, увериха, че с това облекло са преживели нещо ново. "Човек сякаш усеща дълбочината на музиката", каза Хърмън.

Съоснователката на "КютСъркит" Франческа Розела, която е проектирала дрехата, отбеляза, че тя позволява на глухи хора да почувстват музиката. "Изцяло от текстил. Няма жици, използвани са само умни материи. Комбинираме микроелектроника с много тънки, гъвкави и електропроводими материи. С тях са свързани миниатюрни електродвигатели, така че облеклото е меко и разтегливо."

То не е евтино. Очаква се да бъде пуснато в продажба за над 3000 лири бройката. Близначките Бърхейн обаче смятат, че си струва да се плати тази цена от глухите.