Пикантно кимчи от кисело зеле лекува плешивостта и сгъстява косата, пише в. "Сън".

Милиони плешиви мъже биха могли да вкусят от корейското ястие, приготвяно от кисело зеле, лук, рибен сос, чесън и подправки, ако искат да спрат процеса на загуба на коса.

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, рибен сос, ферментирали морски дарове, джинджифил, сок от чесън и лук, домати и други. Използва се китайско зеле, като се добавят различни зеленчуци според сезона - зелен лук, моркови, ряпа, алабаш, краставица и други.

Учените са открили, че популярната супа е добра за червата, може да сгъсти косата и дори да спре оплешивяването.

Изследователите накарали 23 мъже в ранен стадий на косопад да консумират кимчи два пъти на ден - за закуска и отново преди лягане за сън. След един месец средният брой на космите им се е увеличил от 85 на квадратен сантиметра на 90, след това до 92, след като мъжете са яли от супата четири месеца.

В доклад за новостите, публикуван в Световния журнал за здравето на мъжете, изследователите от университета Данкок близо до Сеул, Южна Корея, заявяват: „Настоящите лекарства могат да имат неблагоприятни ефекти, така че употребата им обикновено е временна. Открихме, че кимчи може да насърчи растежа на косата и да спре косопада. Това е по-безопасната стратегия за лечение на пациентите, страдащи от оплешивяване".

Привържениците на традиционното корейско ястие също твърдят, че то може да понижи холестерола, да изчисти кожата и дори да забави процеса на стареенето.

Изследователи от Университета в Мериленд откриха, че студентите, които ядат повече ферментирала храна, имат по-малко симптоми на социална тревожност.

Изследователят професор Джордан ДеВилдър твърди: „Това проучване показва, че хора, склонни към депресивни състояния, съобщават за по-малка тревожност, ако често консумират ферментирали храни с пробиотици.“

Проучването идва, след като лекарите разкриха нова процедура със стволови клетки, която се нарича първият в света "лек за плешивост".

Медиците, които продават пациентите с революционно лечение, могат да очакват увеличение на плътността на косата с 30 - 40% от едно лечение.

За разлика от други лечения, които са предназначени да предотвратят косопада, подходът на стволовите клетки има за цел да го обърне обратно.

Миналия октомври бившият боксьор Крис Уайлд стана един от първите хора във Великобритания, преминали през процедурата.