Издирването на турист може да струва и 150 000 евро, казва шефът на Планинската спасителна служба

- Г-н Нешев, близо две денонощия спасители търсиха изгубени планинари в Пирин, единият бе намерен на 17-ия час, а другият едва към 10 ч в четвъртък. Какво се случи?

- Радостното е, че ги намерихме. Проблемите ни бяха заради многото акции и наличните хора за участие в тях. Само миналата седмица имахме повече от 10 акции, а някои бяха денонощни и една след друга. Доста сериозно изпитание пред планинската служба е в толкова натоварен график да включим максимум хора, защото лятно време спасяването става само на ръце.

- Имаше ли грешка на самите туристи?

- След като са разбрали, че са издирвани, те са продължили да се движат в различни посоки, които бяха неизвестни за нас. Като знаеш, че те търсят - чакаш там, където последно са те засекли, иначе няма начин да се уцелим. Другата грешка е, че са се разделили. Третата е, че е трябвало да подходят доста по-сериозно към този маршрут. Били са в голяма група. Защо са се отделили, не ми е ясно. Трябвало е да кажат по кой маршрут тръгват и какво искат да направят. Самата група трябва да има отговорност към тях - да ги изчаква, да ги търси или да съобщи, че липсват.

- Единият е нямал застраховка. Колко ще струва тази акция?

- Банален въпрос и още по-банален отговор - човешкият живот няма цена. Нито животът на пострадалия, нито трудът на спасителя може да бъде остойностен в пари. Можете ли да дадете цена на труда на доброволец, който си взима отпуск от работата, за да спасява в планината? Рискът, на който се подлага, може ли да бъде оценен? Иначе материалната стойност на излизането на 5 коли може да се оцени, но то няма значение.

- Все пак колко струва една акция в планината?

- Миналата година на конгрес на Международната организация за планинско спасяване IKAR се направи опит да се пресметне. Взеха се предвид редица фактори – здравни и осигурителни разходи, обезщетения, загуби за работодатели. Излезе 150-200 хиляди евро, но колегите направиха уговорката, че има страшно много фактори, които не могат да бъдат оценени по никакъв начин.

- Научиха ли се българските туристи да се застраховат?

- Българите отиват ли в Алпите без застраховка? Там няма вариант да не си платиш, може би тук има законодателен пропуск. Никъде в Европа не можеш да се появиш в планината без застраховка. Застрахователната култура на българина е ниска и това е проблем.

- Успявате ли да си съберете парите за акции?

- Всеки случай е различен и е трудно да го обобщим. Да, има хора, които идват и си покриват разходите. Но тези стойности, които изискваме от пострадалите, могат да покрият само дребна част от разходите ни по една операция. Защото не става дума да отидеш и да си купиш билетче за трамвая или метрото, а за система, която трябва да се поддържа 24 часа, 365 дни в годината. Дежурства, екипировка, подготовка на хора, оборудване, комуникации и какво ли още не. Планинското спасяване е изключително скъпо навсякъде по света.

- Миналата седмица търсихте жена без застраховка над Боянския водопад. Тя е платила под 200 лв. за акцията? Това не е ли твърде малка сума?

- Сумата винаги ще е малка. Ние не сме търговско дружество, а доброволна организация. Правим всичко да окажем помощ, после търсим възстановяване поне на част от разходите. Самият акт на сключване на застраховка означава отношение на туристите към проблемите в планината, а и е въпрос на култура.

- Няма закон за доброволчеството. Вашите имат ли проблеми с шефовете си?

- Проблем с доброволците нямаме, има достатъчно хора, които искат да помагат. При последната акция в Пирин на първия ден на терен излязоха 9 души с куче, а на втория - 23 с 3 кучета. Но липсата на закон за доброволчеството, който ясно да регламентира правата и задълженията на тези хора и как работодателите да ги освобождават, а държавата да подпомогне тези работодатели, е проблем.

- Какво мотивира човек, за да стане доброволец?

- На всеки курс за спасители питаме: Защо искате да станете спасители? Оказа се, че причините са основно две - любов към планината и желанието да помогнеш.

- Трябва ли да има курсове по оцеляване за туристи?

- Проблемът е с българските туристи, които подхождат по-лекомислено. Всякакво обучение - курсове по оцеляване, по планинарска етика и пр., ще бъде плюс.

- През юни бе продаден последният хеликоптер линейка, това затрудни ли ви?

- Разбира се. Той се използва за всякакъв вид спасяване, не само за планинско. България остана единствената в ЕС, която няма хеликоптерна служба за спасяване. Не е нормално в 21 век държава, която претендира туризмът да е водещ отрасъл,

да не може

да предложи

на туристите

спешна и

квалифицирана

помощ в

планината

Времето за достигане до пострадал във високите части на планините понякога отнема много часове. Достигането е едно на ръка, но и транспортът на пострадалия също отнема страшно много време. В събота на Тевно езеро в Пирин планински спасители оказаха помощ на жена с контузия на глезена. Спасителната акция отне около 20 часа, защото всичко се правеше на ръце.

- Ако имаше хеликоптер, за колко време щяхте да стигнете?

- Такава акция с хеликоптер приключва в рамките на максимум час и половина. Освен това е и по-щадящо за пострадалия.

- Един хеликоптер достатъчен ли е?

- Не. В света съществува система за спасяване по въздух, чиято основна задача е да оказва помощ и да транспортира по най-бързия начин пострадали при пътни инциденти, в отдалечени населени места или планински райони.

- Правени ли са разчети колко хеликоптера са нужни в България, за да има качествено спасяване?

- Да, правени са. България е разделена приблизително на 5 центъра и се предполага, че от 5 до 8 хеликоптера могат да покрият цялата територия на страната, така че в рамките на 15 минути във всяка точка на България да може да достигне специализирана медицинска помощ. Това са европейски и световни стандарти т.нар златен час, в рамките на които пострадалият да бъде доставен до лечебно заведение. Вие сами може да си отговорите дали това е възможно в момента.

- Може ли някаква друга техника да замени хеликоптера?

- Във високите части на планината хеликоптерът е незаменим. С кола можеш да стигнеш докъдето има път, оттам вече всичко е на ръце.

- Колко често ви се е налагало да използвате хеликоптера?

- През последните 4 г. средно 6-7 акции сме имали в планински условия, при критични ситуации за спасяване на тежко пострадали хора.

- Кой се губи по-често - опитните планинари или начинаещите туристи?

- Хората обикновено се губят, защото са подценили условията в планината или са надценили собствените си възможности. Дали са опитни, или неподготвени, няма значение, стига да не подценяват условията.

- Какви съвети може да дадете на хората, които се качват в планината през лятото?

- Да не подценяват условията, защото лятната планина крие своите рискове, така както и зимната. Човек трябва да е готов за маршрута, който предприема, както физически, така и психически. Трябва да е добре екипиран, да се е запознал с метеорологичната прогноза, да е в равностойна група. Задължително да е с пълна батерия на телефона и по възможност да се носи и външна,

да има инсталирано

мобилното приложение

на ПСС, с което да въведе

координатите при бедствие

Разбира се, застраховка. Течности и храна, която да е калорична, но да не е тежка. Хубаво е роднините да знаят по кой маршрут лиза планинаря.

- Ако турист се изгуби сам и му е паднала батерията, какво трябва да направи?

- Сам човек не трябва да излиза в планината. Ако му е паднала батерията и знае, че ние го търсим, най-добре да стои, там където е загубил обхвата, защото можем да намерим координатите чрез мобилните оператори и техните клетки. Никога при тази ситуация човек не трябва да продължава да се движи, защото ще се гоним непрестанно.

- Кои са най-рискови места в планините?

- Това ми прилича на въпроса коя е най-опасната планина. Най-опасна е подценената планина. Тръгвайте към планината с уважение и респект.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...