10°C   София
 

При сърдечната невроза няма органични промени в сърцето. Тя най-често е проява на обща невроза - сърцебиене, ускоряване на пулса, болки в сърдечната област и др.

От нервно сърце заболяват по-често жените и младите мъже.

Причини. Пренапрежение на нервната система, различни психични и емоционални изживявания. Най-малкото душевно вълнение, тревога, неприятности предизвикват у такива хора силно сърцебиене и ускоряване на пулса. Същото може да последва и след преумора, вълнение, неприятности, слабост, смущения на жлезите с вътрешно отделяне (половата и щитовидната жлеза), боледуване от грип, коремен тиф, злоупотреба със спиртни питиета, както и с чай, кафе, тютюн.

Признаци. Болните се оплакват по-малко от задух, отколкото от точно определени болки в сърдечната област, сърцебиене, виене на свят, изпотяване, слабост, често премаляване, пребледняване на лицето, нахлуване на кръв в главата и безсъние. Сърцебиенето се явява при най-малък повод: преумора, уплаха, стомашно разстройство. Ударите на сърцето достигат до 100-120 в минута и това трае до 2-3 часа.

Болните усещат студенина по тялото - краката и ръцете им са студени, избива ги пот. Вместо ускорение на пулса у някои се среща неритмичност на сърдечните удари. Болните са нервни, често пъти угнетени, меланхолични, имат главоболие, безсъние, диспепсия и пр. Оплакват се много, страхуват се от прескачанията на сърцето, изпитват особен страх. Понякога болките имат характер на гръдна жаба.

Предпазване. То цели да укрепи нервната система. И затова е необходимо преди всичко природосъобразно хранене без месо и възбудителни подправки, сол, пипер, оцет. Да се избягват тютюнът, спиртните напитки, кафето и чаят.

Освен това са необходими грижи за редовно храносмилане чрез повече движения, гимнастика, употреба на повече плодове, кисело мляко, мед, компоти. При обща слабост и малокръвие - усилена храна, ежедневни разходки на чист въздух, съчетани с дълбоко дишане. Да се избягват задушните и прашни стаи и помещения и умствената преумора. Свободното време да се прекарва във весели разговори и компании (но не нощни), в полезно четене и най-важното - отпъждане на всяка мисъл, че има сърдечна болест. При обща нервност - сутрин и вечер да се правят фрикции на цялото тяло с хладка вода или пък само на корема и половите органи.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта трябва да се изпълни следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: валерианова тинктура - 20 г, тинктура от глог - 20 г, розова вода - 15 г, камфор на прах - 1 г и 20 ментови капки.

II. Десет минути след капките да се изпиват 75 г отварка от босилек и исландски лишей по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, маточина, мащерка и балканска чубрица по 50 г. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. портокалови кори се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с гликоза или мед по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от кромид лук и магданоз по равни части, с прибавка и на другите любими салати с винен оцет и зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря - винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След обяд и вечеря да взема по 1 с. л. от следния крем за усилване на сърцето: по 50 г прясно краве масло, чист пчелен мед, сурово тиквено семе, обелено и счукано на ситно, и ориз, опечен до бежов цвят и смлян на кафе - всичко хубаво разбъркано.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от: лайка (цвят), глогов цвят, бяла черенница (листа) и лешникови листа - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки или пък горчиви бадеми, счукани на каша, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на каша с корите, но без семките, и 1 с. л. канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г отварка от синя тинтява, жълт кантарион и мента пиперита (листа и цвят), хмел (шишарки) и цикория (листа и стъбла) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 с. л. ленено семе (леко запечено) се запарват с 500 г вряща вода и се вари 15 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. Сърдечната област (отпред и отзад) се налага с две мушами от хаваджива (20/25 см) с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, или пък с две торбички от тензух със същите размери, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за двете страни с 6 с. л. диви кестени, настъргани с кората).

На корема се слага зелен лист от прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и след това свит на руло и добре изстискан; отгоре се поставя вълнен пояс. На главата при главоболие - "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 10-12 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а при леко главоболие - "шапка" от зелен лист от прясно зеле, напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. През време на летните горещини, когато мъчно се понасят както мушамите, така и торбичките с кваса на сърцето, те могат да се заменят със сурови листа от прясно зеле: единият отпред, а другият откъм гърба, леко тропосан за елечето. Дават спокоен сън и добра почивка на сърцето.

VI. Сутрин. Самовнушение по начина, даден за миокардит, последвано от фрикция с хладка вода на корема, подмишниците и половите органи, сухо изтриване, лека разтривка на сърцето с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко; при нужда лечението продължава.

Важни добавки.

1. Болният трябва да бъде спокоен. Никаква опасност не застрашава сърцето му. Затова да не се вълнува, да пореди работата си така, че да върви нормално без сътресение и да има достатъчен отдих.

2. Квасът може да се използва 2 вечери поред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва с 2-3 с. л. нов квас.

3. Мушамите от хаваджива се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

4. На слънце, вятър, дъжд, сняг и студ без шапка да не се ходи.

5. Болният да следи краката му винаги да са сухи и топли.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българин е бил задържан с 46 пликчета кокаин в стомаха в Доминиканската република, съобщи местното онлайн издание "Доминикан тудей", предава БТА. Той бил арестуван на международното летище на Пунта Кана, където минавал проверка, за да се качи на полет за Белгия. Българинът бил откаран в болница, където кокаинът бил изваден от стомаха му

Възможността на новия коронавирус 2019-nCoV да се предава от човек на човек се е увеличила, в резултат на което епидемиологичната ситуация е преминала в нов, по-сложен етап. Това съобщи на специална пресконференция ръководителят на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на Китайската народна република Ма Сяоуей, цитиран от TACC

Токсичното мнение на хората трови живота ни Колко от нас вземат всекидневно решенията си, водейки се не от това, което реално им харесва, а от това “какво ще кажат другите”? И колко са онези, които живеят така, както им се иска, а не както очакват другите от тях? В новата си книга “Преди да съдиш, мисли” известният италиански психолог и