Раждането на детето е един от най-важните моменти в живота на жената. То става нормално след 9 календарни месеца и 6-7 дни, смятано от последната менструация (10 лунарни месеца по 28 дни). Възможно е бременността да се забави със 7-8 дни и раждането да стане след 280-ия ден или пък да изпревари определения срок.

Как се пресмята денят на раждането

Денят на раждането се изчислява най-лесно и с приблизителна точност, като от първия ден на последната менструация се извадят 3 месеца и се прибавят 7 дни. Ако например първият ден на менструацията е бил на 5 май 1978 г., денят на раждането ще се намери, като се извадят 3 месеца (т.е. 5 февруари) и се прибавят 7 дни - получава се 12 февруари 1979 г.

Щом се установи бременност, жената трябва редовно да посещава женската консултация към поликлиниката, за да се следи нейното състояние и състоянието на плода. Най-често детето лежи в матката с главата надолу и с гръб към лявата страна на майката или към дясната. Освен това възможно е плодът да е разположен със седалището си надолу или пък напречно. Тези случаи са сериозни и винаги изискват лекарска намеса.

На какво се дължи раждането

Раждането се дължи на нормалната дейност на мускулите на матката и на корема. Чрез ритмично свиване (контракции) плодът бива изгонен навън. Контракциите започват от само себе си и се проявяват с остри присвиващи болки в корема, при което той се втвърдява.

Отначало се явяват на по-голям интервал (1 час) и са слаби и краткотрайни. Постепенно с напредване на родовия акт болките се засилват и зачестяват - появяват се през 2-3 мин. Редом с това се появява и слузесто-кърваво течение от влагалището. Това е сигурен признак, особено у първескини, че раждането е вече започнало.

Продължителността на раждането е различна - от няколко часа (първескините раждат средно за 24 часа) до 1-2 дни. Някога обаче раждането става много бързо - за 1 до 3 часа, особено у многораждали. В други случаи то се забавя, като болките отслабват, спират за известно време и пак се появяват.

При нормално минала здрава бременност трябва спокойно да се чака раждането и да не се мисли дълго ли ще продължава или не. Често бързото раждане с 1-2 напъна, макар и благополучно, е по-опасно от онова, което продължава по-дълго време, защото влече след себе си кръвотечение.

Периоди на раждането

Родовият процес се дели на 3 периода: 1) разкритие на родовите пътища; 2) изгонване на плода; 3) изгонване на плацентата (последъка).

Първият период започва с появата на контракциите. Към края му при някоя контракция се пука околоплодният мехур, след което жената започва да чувства напъни.

През втория период напъните стават по-чести и по-продължителни. От тях лицето на родилката почервенява, понякога краката изтръпват. При по-силен напън се показва главичката на детето, която при следващите напъни излиза цялата. След нея се раждат и раменете, а после и останалата част на тялото и детето изплаква.

Третият период обхваща времето за изхвърляне на последъка (плацентата). Обикновено 1/2 час след раждането на детето се отлепва и изхвърля навън и самата плацента. Тя е кръгла месеста материя с тегло около 1,5 кг. След раждането на плацентата от матката последва слабо кръвотечение. С благополучното изхвърляне на плацентата родовият акт се смята за привършен.

За облекчаване на започналите болки добре е родилката да си направи една топла коремна баня (38С за 30 минути), която може да се повтори. Въздухът в стаята трябва да бъде чист.

За усилване на напъните родилката може да пие студена вода с малко мед (захар) на глътки.

Разпространеният у нас обичай кожата на новороденото да се посипва с готварска сол е много вреден и опасен. Също и налагането на детето със сланина е повече вредно, отколкото полезно.

Вътрешно. Дава се на родилката да пие горещ липов чай или чай от лайка.

За пречистване и свиване на матката родилката да пие: а) отварка от анасон - 1 с.л. в 1 л вода се вари 10 мин.; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка; б) чай от цариче - 2 с.л. се запарват с 1/2 л вряла вода; кисне 1 час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка най-малко 10 дни поред.

За напъни: а) чай от родилна трева (приготовление и употреба, както чай от цариче); б) отварка от петлюви нокти - 2 с.л. се варят в 1/2 л вода 10 мин.; пие се, както чаят от родилна трева; в) отварка от катраника (божо дръвце) - цъфтящите върхари (приготовление и употреба, както отварката от петлюви нокти).

За облекчаване на раждането: а) отварка от ветрогон (приготовление и употреба, както отварката от петлюви нокти); б) отварка от имел (приготовление и употреба, както отварката от ветрогон).

За изгонване на плацентата: отварка от червен кантарион - 2 с.л. в 1/2 л вода се варят 10 мин. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.