Признаци. Обилно слюнкотечение у бременнатасе явява през първата половина на бременността, а понякога и през цялото време.

Предсказание. Болестта е безопасна, но твърде неприятна.

Лечение. Ако слюнотечението не е изобилно, достатъчно е да се размеси танин (прах от дъбова кора) половин ч.л. или лимонов сок 2 ч.л. с 200 мл вода и с тази смес да се плакнат устата.

Ако е доста изобилно и упорито, препоръчва се всяка сутрин да се прави седяща баня (30С) за 20 минути и всяка вечер да се поставя кръстосан компрес, натопен в топла отвара от трина (36С) или във вода (26С), съчетан с налагане на малкия мозък (тила) с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 2-3 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша), или пък със смес от 3 с.л. суров лук, настърган на ситно и засилен с 1 с.л. готварска сол; отгоре се слагат вестник и шапка от чорап и така се спи.

При запек първите 1-2 вечери се правят топли клизми (38С), а след това хладки (32С) клизмички с 200 мл вода. Бременната не бива да гълта слюнките си.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100 г чай от бял равнец - 2 с.л. цвят се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупено 30 мин.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, и то повече сурови.