Възпаленията в ушите могат да бъдат сериозни. Те протичат най-често със силна болка, гноетечение, понякога и ограничаване на слуха. Получават се в резултат на инфекции в средното или външното ухо. Тези две структури са разделени от тъпанчевата мембрана. Причините, които могат да доведат до подобни проблеми, са различни при двете от тях. Значение имат не само навиците, поведението, но също и възрастта. Ето някои от факторите, предизвикващи болки в ушите.

Инфекции на гърлото

Острото възпаление на средното ухо най-често става вследствие на бактериална или вирусна инфекция на гърлото. Евстахиевата тръба е орган, който служи за връзка между средното ухо и гърлото. При ангини и фарингити по нея могат да се изкачат и болестотворни микроби и да достигнат до средното ухо. Натрупването на гной и кръв в тази ограничена структура е свързано с интензивни и болезнени усещания. В рамките на няколко дни до седмица тъпанчето може и да се пукне от повишеното налягане. От ухото ни тече гной, болката е непоносима, а слухът ни е намалял до липсващ. Състоянието може да премине от само себе си, но това става по-рядко. В повечето случаи при нелечение хронифицира. Терапията се състои в активно и навременно прилагане на антибиотици не само за гърлото, но и за ухото. Промените са обратими.

Внезапни промени в атмосферното налягане

Евстахиевата тръба се свързва и със задната част на носа, като по този начин изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Не случайно при преминаване от ниско към високо надморско равнище или обратно запушваме носа си и се опитваме да увеличим налягането, както при кихане. Трябва да се отбележи, че някои хора са по-податливи на подобни проблеми, отколкото други, което ги прави и по-уязвими спрямо инфекции на ушите.

Алергия

Алергични реакции могат да се предизвикат и при попадане на химически и други вредни частици в средното ухо през евстахиевата тръба. Подобни ситуации са възпаления на средното ухо, получени от препарати за почистване на басейни за плуване. При гной от ухото къпането и миенето на ушите трябва да се извършват твърде внимателно, да се използват специални дезинфектантни разтвори. Най-подходящо е да се консултирате с ото-рино-ларинголог или т.нар. доктор уши-нос-гърло. Някои отити изискват повишени грижи, а други дори и оперативна намеса. Преценката се извършва от въпросния специалист.

Детска възраст

При децата има особено изявена опасност от разгръщане на възпаления на средното ухо. Това се дължи на по-късата и хоризонтално разположена евстахиева тръба. Анатомичната й специфика предразполага много по-лесно развитие на бактериални инфекции, отколкото при възрастните, където тръбата е по-дълга и по-вертикално стояща. Тук лечението отново е с антибиотици и дезинфектанти, но е изключително важно да се осъществява навременно и правилно, т.е. със съдействие както на ото-рино-ларинголог, така и на педиатър, защото в някои случаи е възможно да настъпят трайни нарушения на слуха.

Лоша хигиена

Възпаления на външното ухо също могат да доведат до гноетечение. Те са свързани с лоша хигиена, неправилно и излишно дълбоко почистване с клечки за уши, чужди тела в ушната мида, спукване на гнойни пъпки (пустули) в ушната мида. Не прекалявайте с хигиената, но и не занемарявайте ушите си.