Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Еректилната дисфункция се дефинира като невъзможност за получаване или поддържане на ерекция достатъчна за извършване на сексуален контакт. За едно нормално сексуално желание и нормална ерекция са необходими четири фактора - емоционален, аудиовизуален, фантазии и хормонален статус. При възникване на сигнали в мозъка те се провеждат до гръбначно-мозъчния център на ерекцията (Th11) симпатикусовите влакна и (S2 - S4) парасимпатикусовите влакна. Тези пътища за една нормална ерекция могат да бъдат потиснати и да доведат до еректилни смущения. Най-често причините се делят на психогенни и органични. В повечето случаи, и то при по- възрастните, те са комбинирани:

I. Психогенни фактори - емоционалните проблеми, депресията, стресът се свързват с намаленото полово желание и преждевременната еякулация.

II. Органични:

1. Неврогенни - травми на главния и гръбначния мозък, увреждане на периферията с увреждане на сензорните инферентни нерви, носещи информация от пениса до централната нервна система, и на еферентните нерви, които отговарят за трабекуларната гладкомускулна дилатация:

- спина бифида (вродено незатваряне на лумбалните прешлени),

- мултиплена склероза,

- диабет,

- алкохолизъм,

- хирургични интервенции на малкия таз (операции на мехура, простатата, ректума) и увреждане на пелвичните нерви, а също и съдовете (артерии и вени).

2. Ендокринни - хормонален дефицит при хипогонадизъм, хиперпролактинемия, хипо - и хипертиреоидизъм.

3. Заболяване на артериите - при хипертония, пушене, диабет, хиперлипидемия.

4. Заболяване на вените - функционални нарушения на клапния апарат на вените.

5. Лекарства - антихипертензивни - намаляват артериалната перфузия на пениса:

хормони, Н2 антагонисти - повишават тестостероновото ниво, седативни - имат успокояващ ефект, психотропни вещества - въздействат на централната нервна система.

Всички причини за смущения на ерекцията трябва да се премахнат, едва тогава се пристъпва към лечение, ако е необходимо.

През последните години хирургията на еректилните дисфункции получи своето развитие, тъй като с нея се заеха истински уролози.

Оперативните методи включват поставяне на пенисни протези, корекция на артериалното оросяване и венозното дрениране.

Пълноценно лечение при еректилни дисфункции може да се получи във всяка урологична клиника. Клиниката по урология на Александровска болница има и специализиран сектор по андрология, който се занимава с тези проблеми.