Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Понятието шоколадова киста е въведено за ендометриозните кисти на яйчника. Ендометриозата е маточна лигавица на необичайно място (в други органи). Тя не е злокачествена болест и обикновено засяга жените на възраст от 20 до 50 г.

Ендометриозата бива генитална и извънгенитална. При втората локализацията най-често е в червата, пикочния мехур, уретерите, бъбреците (рядко), плеврата, белия дроб.

На вид шоколадовата киста е кухина, пълна с кръвениста течност. Кафеникавият цвят се дължи на разпаднала се от различни ензими кръв.

Отделителната система се засяга в 1% от случаите с ендометриоза. Увреждането на бъбреците е по-рядко в сравнение в пикочния мехур и уретерите.

Поставянето на диагноза е трудно, може да се сбърка с карцином на бъбрека. Предполага се, че бъбречната ендометриоза е резултат от промяна в типа на бъбречната тъкан най-често след хронично възпаление.

В последно време ендометриозата на бъбреците и пикочните пътища се лекува и оперативно, и медикаментозно. Мненията за хормоналното лечение са противоречиви.

Според някои специалисти операция следва да се проведе само по спешност или когато лечението с хормони е било без успех. При налагащо се хирургическо лечение и ако възрастта и състоянието на болната позволяват, най-добри резултати се получават, когато урологичната операция се извършва заедно с тоталната хистеректомия (отстраняване на матката) и отстраняване на аднексите.