Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Предсърдното мъждене е вид аритмия, при която сърцето бие неравномерно, защото електрическите импулси в предсърдието протичат в случаен ритъм, на различни посоки и с различна сила. Губи се синхронът между съкращенията на предсърдията и на камерите.

Една от причините за тази аритмия е високото кръвно налягане (артериална хипертония). При дългогодишна хипертония предсърдието на лявата половина на сърцето се разширява и задебелява под влияние на повишеното налягане на кръвта в него. Променят се клетките, по които протичат електрически импулси.

Лечението на хипертоници с хронично предсърдно мъждене се провежда от кардиолог и е индивидуално за всеки болен. Цели да се овладее едновременно кръвното налягане между 140 горна и под 90 долна граница и пулс между 60 и 100 удара за минута. Изборът на лекарствата зависи и от помпената сила на сърдечния мускул. Затова трябва да се направят освен клиничен преглед, електрокардиограма и ехокардиография (показва промените в сърцето и в неговата функция).

Лекарствата, които влияят едновременно върху кръвното и сърдечния ритъм и честота, са от групата на калциевите антагонисти и бета-блокерите. Ако сърцето е отслабнало и неговата помпена функция е намалена, се предпочита комбинация от медикаменти.