Всеки пети човек у нас умира преди 65-годишна възраст. Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години. За мъжете тя е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария. Хората в тези страни живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза пред NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години. "Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Силният пол живее 7 години по-малко в сравнение с дамите", обясни тя.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността на живота, е неговото качество - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички са със стойности под 80 години.