Пациент с уникален случай бе опериран в отделението по неврохирургия в болницата в Добрич е презентиран на световна конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд.

Заболяването на 69-годишния пациент се нарича „Спинален епидурален хематом" и е толкова рядко, че се наблюдава средно на 1 на 1 000 000 пациенти годишно.

Екипът, диагностицирал и успешно оперирал пациента, са д-р Едвин Васви и д-р Юлиян Петков от отделението по неврохирургия. Изключително редкият случай е представен в сътрудничество с Медицинския университет в Пловдив. Пламен Пенчев и Д-р Петър Петров от студенски клуб „Неврологика" описват и представят случая в Тайланд.

„Клиничният случай е на 69-годишен мъж, който два месеца след падане постъпва с оплаквания от болки и слабост в двата крака в отделението по неврохирургия на болницата. С ядреномагнитен резонанс са открива туморно образувание в гръбначния стълб в областта на пояса, което притиска нервните коренчета. Образуването е окончателно установено като изключително редкия „Спинален епидурален хематом" по време на операцията,след което напълно отстранен. Пациентът е изправен още на следващия ден и изписан на 4-тия ден без никакви усложнения", споделят лекари.