Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред

Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото работа и липсата на отдих. Ако вече не сте го направили за тази година, вземете си почивка. Ваканцията може да удължи живота ви.

Доверете се. Думите са на специалиста в медицината на остаряването с професионални интереси върху ефектите на стреса проф. Тимо Страндберг от университета в Хелзинки. Изрича ги миналата година пред участниците в конгреса на Европейското дружество по кардиология, а зад твърдението стои 40-годишно проучване. Оказва се, че почивките не само създават спомени за години напред, но и добавят години към живота ни.

Хората, които вземат по-малко от 3 седмици почивка годишно, имат 37% по-голям риск от преждевременна смърт. И тази вероятност е реална, въпреки че може човекът във всичко друго да живее като по учебник за столетници.

Проучването включва 1222 мъже на средна възраст на мениджърски позиции от средно и високо ниво. Всички са имали поне един рисков фактор за сърдечносъдови заболявания (тютюнопушене, високо кръвно налягане, наднормен холестерол, повишени триглицериди, проблем с кръвната захар, наднормено тегло).

Доброволците били разпределени в две равностойни групи: едната, подложена на планирани въздействия от изследователите - интервенционална, и втора, контролна. Участниците в интервенционалната група получават на 4 месеца устни и писмени съвети да извършват аеробна физическа дейност, да се хранят балансирано и в умерени количества, да поддържат здравословно тегло и да спрат да пушат.

Когато здравните съвети не били ефективни, получавали и лекарства, препоръчвани по това време за понижаване на кръвното налягане и на липидите. Мъжете в контролната група са били подлагани на обичайни здравни грижи и не били допълнително консултирани от изследователите. Единственото, което било общо за всички, е, че регулярно били попълвани данните за времетраенето на работата, съня и ваканциите за всички участници.

Какво се случва?

Благодарение на здравословния живот на първата група рискът от сърдечни и съдови заболявания е намален с 46% в сравнение с контролната група до края на изследването в първата 5-годишна фаза. Въпреки това след 15 г. е имало повече смъртни случаи в интервенционалната група. С удължаване на наблюдението до 40 г. на базата на регистрите на смъртните случаи изследователите установяват, че смъртността е почти постоянно по-висока в наблюдаваната отблизо група в сравнение с контролната. Зад парадокса стои една особеност. Независимо че участниците в “здравословната” група имали  полезен начин на живот като цяло , те отделяли по-малко време за истинска почивка. Тези, които вземали по-малко от 3 седмици ваканция, били с 37% по-застрашени да не дочакат средната продължителност на живота на своите връстници.

“В нашето проучване мъжете с по-кратки отпуски едновременно с това и в ежедневието работеха повече и спяха по-малко - този стресов живот може да е отменил ползата от добрите за здравето неща. От друга страна, самото придържане към всички изисквания за здравословен живот също може да е добавило стрес. Важно е това да се разбере правилно: нашите резултати не показват, че здравното образование е вредно. Те отчитат, че намаляването на стреса е съществена част от програмите, насочени към намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Съветите за начина на живот трябва разумно да се комбинират със съвременното лечение с лекарства, за да се предотвратят сърдечносъдови инциденти при високорискови хора”, обяснява ученият.

В много държави възможността за платен отпуск над 21 дни, особено накуп, е немислим лукс. По глобални проучвания са по-скоро изключение страни като Франция, Италия, Испания, Монако, Шотландия, където платената дълга ваканция е законно право и се приема за обичайно да си пуснеш 1 месец почивка през лятото. На другата крайност са САЩ - единствената развита икономика, която няма гарантиран платен отпуск за своите работници.

Проучвания върху ефекта на по-кратките, но по-чести ваканции от типа дълъг уикенд могат да имат “магически” влияния. Ако например сте използвали неработните дни около Великден за отдих, тези 4 дни почивка са ви направили по-устойчиви на стрес за цял месец.