Мистериозно респираторно заболяване хоспитализира десетки хора в Аржентина в огнище, което споделя зловещи прилики с COVID-19.

60 пациенти са били болни от "тежка атипична пневмония" в столицата Буенос Айрес.

Сигнал за случаите беше разпространен чрез международна система за наблюдение на общественото здраве, предаде Daily Mail.

COVID привлече към вниманието на света в края на 2019 г. в резултат на същата база данни, наречена ProMed.

Властите в Пекин алармираха за огнище на "недиагностицирана вирусна пневмония" в Ухан, което по-късно ще се окаже "кота нула" на пандемията.

Опасна болест се разпространява на границата между Колумбия и Венецуела

Сигналът, подаден анонимно "чрез лице, познато на ProMed", гласи: "През последните 30 дни изглежда е имало увеличение на тежката атипична пневмония, изискваща интензивни грижи в Буенос Айрес."

"Засегнатите лица са предимно млади хора без големи рискови фактори", се посочва още в съобщението.

Пациентите се нуждаят от лекарска апаратура, която да им помага да дишат.

Не са направени официални изявления от аржентински официални лица, което означава, че подробностите за това, какво е действителното заболяване са оскъдни.

Сигналът предполага, че една трета от болните пациенти показват признаци на пситакоза (инфекция на дихателната система, която се причинява от Chlamydia psitaci - бел.ред.), причинена от вид хламидия, разпространена по птиците.

Много от засегнатите пациенти не са имали контакт с птици, се отбелязва в предупреждението.

Пситакозата, грипоподобно заболяване, наречено още папагалска треска, обикновено предизвиква леки симптоми като главоболие и кашлица. И все пак може да доведе до пневмония в тежки случаи.

Може да бъде особено проблематично за възрастни хора или хора с отслабен имунитет.

Вчера експертите призоваха здравните ръководители да не се "самоуспокояват" пред заплахата от друго респираторно заболяване. Но те настояха, че е „малко вероятно това да представлява заплаха в по-широк мащаб".

Уважаваният експерт по инфекциозни болести проф. Пол Хънтър от Университета на Източна Англия казва пред MailOnline, че е "твърде рано" да се потвърди дали "пситакозата е единственият проблем".

"Би било необичайно, но не и нечувано два различни патогена да предизвикат едновременни огнища на тежки респираторни заболявания. Така че с времето може да се окаже, че дори повече от тези случаи се дължат на пситакоза", смята експертът.

След първи смъртен случай: Преименуваха болестта Аlaskapox, ето как

Професор Хънтър, който направи ключови заключения по време на кризата с COVID, добавя: "Обикновено повечето случаи са свързани с контакт с птици."

"Въпреки това знам за поне едно проучване, което предполага, че косенето на тревни площи е рисков фактор. Предполага се, че актът на косене отново е суспендирал птичите изпражнения във въздуха, за да бъдат вдишани от лицето, което извършва косенето. Имайки предвид това, малко вероятно е това да представлява заплаха, по-широка от сегашната зона. Но все пак не бива да се успокояваме, защото пситакозата при птиците може да се разпространи при птици в други райони", обяснява ученият.

Последните данни на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) показват шест лабораторно потвърдени случая на пситакоза в Англия през 2023 г.

Във Великобритания папагалите могат да представляват особена заплаха поради огромния им брой в цялата страна.

Учените отдавна изразяват загриженост относно нарастващия брой папагали с розови пръстени, които са концентрирани до голяма степен в крайградските райони, особено в градините и парковете в Югоизточна Англия, пише Вести.бг.