Дете на година и половина и ученик от Пловдив са първите случаи с коклюш за 2024-а, съобщи за "24 часа" шефката на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция д-р Милена Панайотова. 13-годишен от Първомай пък е с марсилска треска и се лекува в инфекциозното отделение на болницата в Хасково, добави тя. По думите й състоянието му стабилно.

По-интересното е, че двете пловдивчанчета с коклюш нямат пропусната имунизация, но са се заразили.

"По-малкото е контактувало само родителите си. Наблюдават се съучениците на по-голямото. И при двете заболяването протича леко благодарение на направените им имунизации и не се е стигнало до приемането им в болница", уточни д-р Панайотова.

От началото на годината случаите на коклюш в България са повече от 70, съобщи преди няколко дни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-често от него заболяват неимунизираните и тези, които отдавна са получили ваксина.

Веднъж изкарали коклюш, пациентите изграждат имунитет към причинителите на болестта за период от 10 – 12 години. За профилактика на това заболяване се прилага комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш, изолиране на болните и други. Тя обаче не осигурява доживотен имунитет.

Сградата на Регионалната здравна инспекция-Пловдив
Сградата на Регионалната здравна инспекция-Пловдив