Бум на фалшиви видеа с лицата и гласа на публични личности. Без да знаят в измамите са включени бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и премиерът Николай Денков.

„Имаме пълно бездействие на властите у нас и в чужбина по въпроса. Когато използват лицето на лекар за подобни лъжи, могат да спрат терапията за високо кръвно на възрастни хора, които ще им повярват. Има реален риск за здравето им”, коментира д-р Мирослав Ненков.

„Няма достатъчно добра регулация на изкуствения интелект. Подобни видеа попадат в категорията със сравнително нисък риск. Такива деяния трябва да се квалифицират като престъпление”, смята експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„Борбата с този тип измами е доста сложна, тъй като те се правят по специфичен начин. Винаги обаче има дигитални следи. У нас вече има контактна точка във Facebook. Може да се види от кой е качено, в колко часа. Създаването днес става много лесно. До такава степен е развита технологията, че не е необходимо да си специалист. Има алгоритми, които са обучени и само трябва да сложим няколко кадъра и лесно ще добавим човека, който искаме на видеото”, обясни председателят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов в предаването "Здравей, България" по Нова тв

По думите на Спас Иванов, за съжаление, интернет пространството има много дълга памет и дори едно видео да се изтрие, то може да се появи отново.

„В момента Европа инвестира в програма, която засича подобни клипове и ще може да я инсталираме на компютрите си", поясни той.