Видът на долните крайници разкрива от какви болести страдаме

Вярвате или не, краката могат да кажат изненадващо много за вашето здраве. От грозни напукани пети и мазоли до сериозни проблеми като отичане те често издават признаци на заболяване, преди да са се проявили отчетливи симптоми, предупреждават ортопеди пред в. “Дейли мейл”.

Какво например означава да имаш студени крака? Може ли подуването им да сигнализира за проблеми със сърцето? Ема Макконахи, шотландски специалист от Фолкърк и говорител на британския Кралски колеж по педиатрия, отговаря утвърдително.

Събрани и изкривени един върху друг пръсти на крака говорят за прекаляване с неудобни обувки, но и за неврологични промени. Тези след палеца се деформират лесно и с течение на времето се качват един върху друг, тъй като сухожилията в горната част на стъпалото се сковават, обяснява лекарката.

Според нея най-често това се дължи на тесни и по-малък номер обувки, които стискат или се намъкват трудно. Възможно е причината да е и увреждане на нервите от състояния като инсулт.

Мозъчният удар предизвиква мускулен дисбаланс,

като кара по-здравите мускули на ходилото да се свиват силно и по-слабите в пръстите да се прегъват неправилно. Проучвания показват, че и проблеми като занемарен диабет също водят до увреждане на периферните нерви в стъпалото.

Възможно е кафеникави вертикални ивици по ноктите на краката или тъмни петна под тях да са признак на пигментни отлагания или да говорят за рак на кожата.

Най-честата причина за такива тъмни белези са травмите, казва д-р Макконахи. Те образуват синини и събиране на кръв под нокътя, варирщo от няколко петна до целия нокът. Изчезването им отнема месеци, докато нокътят израсне от кутикулата до края на пръста.

Aко върху нокътя - най-често на палеца, се появи тъмнокафява или черна вертикална пигментирана линия, може да означава меланонихия, причинена от повишена продукция на меланин.

Обикновено това се дължи на травма, но има и по-сериозни причини. Възможно е тези тъмни черти да бъдат признак на меланом – вид рак на кожата, който се развива от кожни клетки, наречени меланоцити – предупреждава ортопедът.

При светлите хора с бяла кожа подобни симптоми са по-опасни

Но трябва да се прегледате при лекар – тревогата може да се окаже напразна.

Ноктите се удрят във върховете на обувките хиляди пъти на ден и загрубяват. Но дебелите жълти нокти може да означават и гъбична инфекция. В някои случаи те стават много твърди, оцветени в жълто-кафяво и ронливи – синдром на стъпало на спортиста, известно в медицината като tinea pedis, или микоза.

Гъбичните инфекции са силно заразни и могат да се разпространят навсякъде по кожата, включително скалпа, ръцете и слабините. Това е много вероятно, ако ползвате една кърпа за краката и останалата част от тялото.

Симптом ли е подуването на краката за сърдечни болести или проблеми с оттичането на лимфата? Крайниците, естествено, леко се подуват в края на деня, особено през лятото, но всяка значителна промяна трябва да се провери от лекар, съветва Макконахи.  

Ако сърцето не изпомпва кръв както трябва заради сърдечна недостатъчност например, това е причина за натрупване на течност в стъпалата и глезените.

Оттоците може да са знак, че лимфната ви система не функционира добре. Около 800 лимфни възела в тялото предпазват от болести и инфекции и се борят с възпаления. Когато те не работят правилно, появява се лимфедем - дългосрочно състояние, което причинява подуване на части от тялото.

Мазолите, мъртвите клетки, твърдата кожа имат следното обяснение: неудобни, тесни обувки с неправилна форма за пръстите. Неподходящи са и обувките стил муле, които се изплъзват на петата.

Специалистката предупреждава да не се опитвате да премахнете мазолите сами с остри предмети. Педикюристът може безопасно и без болка да ги излекува.

Неудобната обувка е сред основните причини и за кокалчета или буниони на краката. Но

те се свързват и с някои видове артрит като ревматоидния

Напуканите пети може да са признак на недостатъчно активна щитовидна жлеза, която не произвежда достатъчно хормони. Повечето хора с това заболяване, известно медицински като хипотиреоидизъм - съобщават за груба, суха кожа, особено на краката.

Но напуканите пети много по-често са резултат от дехидратация на кожата. Макконахи препоръчва крем за напукани пети два пъти на ден в продължение на няколко седмици и обещава видимо подобрение.

Съветва също да се избягват чехлите и ходенето боси

Студените крака може да са резултат от лоша кръвна циркулация, тоест топлата кръв не достига редовно до тях, обяснява лекарката.

Проблемът се засилва при по-слабото отопление на домовете на фона на нарастващите разходи. Тя препоръчва по-дебели завивки, топли чехли и чорапи за спане.

Бавно зарастваща рана на крака може да е признак за диабет. Диабетната невропатия - състояние, засягащо около половината от всички хора с диабет тип 1 и 2 - също може да повлияе.

“Заздравяването на рани по краката често отнема повече време, отколкото по други части на тялото, дори при здравите хора. Но ако забележите, че една рана не завехва, посетете вашия ортопед”, съветва Ема Макконахи.