Ето как преходният период засяга психичното здраве

Симптомите на психично неравновесие са едни от най-неприятните, а в същото време широко разпространени сред жените, които преминават през този преход на средна възраст. Депресията засяга около 18% от жените в ранна перименопауза и 38% в късна перименопауза. А проучване на голяма компания за телемедицина направи изследване сред 40 000 жени в перименопауза и менопауза и установи, че почти 60% от тях съобщават за тежка тревожност или депресия. Според техните експерти всеки, който някога е страдал от депресия или тревожност, е особено податлив на тях по време на перименопаузата или менопаузата.

Нормално е да се чувствате свръхчувствителни. Докато преживявате тази нова фаза от живота,

в тялото ви се случват огромни промени, а хормоните никак не са спокойни

Като добавим напълняването, вагиналната сухота и безсънието, коктейлът става доста силен... и се преглъща през сълзи.

Не се паникьосвайте, ако усетите, че настроенията ви твърде често и необяснимо ту се покачват, ту спадат. Не се случва само на вас. Но и не чакайте симптомите да отминат сами, защото може да ви струват кофи с нерви, сърдити роднини, скандали с тийнейджъри и други неприятности.

Първо, осъзнайте проблема. Или по-скоро осъзнайте, че нямате реален проблем с хората около вас. Много често в тези периоди жените са толкова раздразнителни и тъжни, че откриват внезапно, че професията им ги дразни, а мъжът им е прасе. Може и да е така, но първо овладейте емоциите, предизвикани от хормоните, и после слагайте диагноза на всичко друго около себе си.

След като осъзнаете, че светът не е черен, а вие сте в пременопауза или направо в менопауза, си наложете да се движите повече, а по възможност да включите и спорт в ежедневната си рутина. Нищо не влияе така добре на психиката и на физиката като движението.

Използвайте всеки възможен момент да излезете сред природата и задължително си “набавяйте” ежедневно слънце, много слънце. Ако то липсва, пийте добавки с витамин D.

Научете се да дишате правилно. Ако намерите подходящ йога курс, там ще ви научат и на това, и на релаксиращи йога практики, които може да се превърнат във вашето (и на близките ви) спасение през този гадничък период. Ако йогата не е вашето, потърсете методи за дишане в интернет. Прочетете повече за тях и не ги подценявайте. С нещо толкова елементарно може да постигнете чудеса.

Грижете се и за своето хранене. Няма нужда да сте крайни, но се стремете към повече пресни продукти и вкусни храни. Да, вкусни храни! Защото удоволствието от яденето е не по-малко полезно от неговите хранителни качества. Е, не трябва да се тъпчете с чипс и бургери, но каквото хапвате, го хапвайте бавно и с наслада.

Търсете насладата във всичко – в чашата вино, в следобедното кафе

с приятелка, в цъфналата иглика между блоковете, в плановете на семейството ви за идното лято, в успехите на децата, в мъдростта на родителите, в това, че с половинката, колкото и често да се дразните един друг, все още не заспивате, без да се целунете.

Не обръщайте внимание на натиска от социалните мрежи. Тези, дето снимат уж перфектните си тела на Палма де Майорка, също си имат своите малки борби и големи страхове. Никой не е абсолютно успял и щастлив. Но всеки се стреми да го демонстрира през измамния филтър на социалните мрежи.

Посетете психотерапия. Не, не сте луди, за да потърсите такава помощ. Напротив, вие сте модерна и осъзната жена, която би искала да продължи в следващия етап на живота си по-силна и по-щастлива, а това няма как да се случи, без да изтърпите някои тежички трансформации. Хубаво е да имате професионален водач в това пътуване, защото пътищата на съзнанието са неведоми. Не подценявайте работата с психотерапевт и не слушайте приятелките си, които ви казват, че са грешно пропилени пари и за същата сума може да разкажете на тях проблемите си в някой винобар. Психотерапевтът може да ви даде неочаквани гледни точки и да ви разтвори неподозирани врати към несъзнатото, а резултатът да е здрава психика и трайно щастие.