Изследване идентифицира гена на вегетарианството. То се провежда от учени от университета Файнбърг в Чикаго. Растителната храна е здравословна и популярна, но голяма част от хората, които искат да станат вегетарианци, не успяват да го направят.

Между 48 у 64 процента от хората, идентифициращи се като вегетарианци, ядат риба, пилешко, а понякога и червени меса. Генетично изследване на повече от 5300 строги вегетарианци - т.е. такива, които не ядат нито риба, нито бяло или червено месо, показва 31 гена, които са потенциално свързани с храненето. Някои от тях се свързват с метаболизма и с мозъчните функции. "Има липиди, присъстващи в месото, от които някои хора се нуждаят. А има и хора, които могат да синтезират тези липиди ендогенно", каза д-р Набел Ясин от университета Файнбърг. "Но този етап обаче това все още е спекулация, необходима е още работа, за да разберем физиологията на вегетарианството."

Около 3-4 процента от американците са вегетарианци. Независимо че религиозните и моралните норми играят роля в избора на хранене, в крайна сметка решаващ за вегетарианската диета се оказва метаболизмът", каза д-р Ясин. "Надяваме се настоящото изследване да спомогне персонализираните диетични режими за различните пациенти."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Плос уан".