Легендарната водеща се отказа от голям празник за юбилея, след като основно промени начина си на живот

Легендарната телевизионна водеща Опра Уинфри изненада не само почитателите си, но и голяма част от своите приятели с решение да не празнува 70-ия си рожден ден. Недоумението бе толкова голямо, че се наложи звездата да напише кратко есе по въпроса и да пусне в социалните мрежи видео какво прави на 29 януари – датата, на която се появява на бял свят през 1954 г. На клипа се вижда как тя тича с приятелка и кучето си на плажа до своя дом в Монтесито. “Здравето е най-добрият подарък. Благодаря ви за цялата любов за рождения ми ден”, пише Опра, която е единствената афроамериканка със състояние над милиард долара в списъка на най-богатите хора на Америка.

След като години наред водеше упорита борба с наднормени килограми, прибягвайки до различни модни диети, тя най-после постигна страхотни резултати. Някои американски медии съобщиха, че е станала по-слаба от всякога благодарение на популярното сред холивудските звезди лекарство за диабетици “Оземпик”, което потиска апетита. Самата водеща обаче разкри, че е свалила 18 килограма благодарение на холистичен подход, променящ много неща в начина ѝ на живот.

“Колебанията в теглото заемаха пет десетилетия пространство в мозъка ми, йо-йо и чувството, че не мога просто да победя това нещо, защото силата на волята ми е моят провал”, призна Уинфри. Рехабилитация след операция на коляното през 2021 г. дава тласък на голямата промяна. “След нея започнах

да ходя много пеша и

да си поставям нови цели

за изминаване на определено разстояние всяка седмица. В крайна сметка успявах да правя между три и пет мили всеки ден и 10 мили през уикендите. Постепенно се чувствах по-силна, по-здрава и по-жизнена”, разказа водещата. Тя потвърди, че е добавила и лекарство за отслабване към своя нов дневен режим, но смята, че промененият ѝ начин на живот, включващ повече движение и положителни мисли, е водещото нещо да постигне желана загуба на тегло и най-вече да я запази.

Опра никога не е крила ожесточените си битки с килограмите, както и тежкото си детство. Умението ѝ да общува открито и да включва лични моменти, когато интервюира хора, я превръщат в една от най-популярните водещи в света. Когато през 2011 г. дневното ѝ шоу в САЩ спира да се излъчва след 25 години на екран, зрителите чувстват Опра Уинфри като част от семействата си, с която се разделят. Но тя бързо намира начин да се върне при почитателите си чрез редица нови проекти, защото смята, че основната цел в живота е да помага на хората.

Осъзнава, че е родена за голяма мисия, още докато е дете. Прекарва първите си шест години в свинеферма при баба си, и понякога се налага да

носи дрехи, направени

от чували за картофи,

тъй като родителите ѝ са прекалено млади и не могат да се грижат за нея.

“Спомням си конкретен момент как баба ми простира дрехи на въжето и казва: “Ще трябва да се научиш да правиш това”. Тогава осъзнах, че животът ми няма да е като нейния”, разкри преди време водещата. Първо отива да живее при майка си, но бяга от нея, защото е сексуално насилвана от нейни роднини и приятели. Едва на 14 г. ражда бебе, което малко по-късно умира. Мести се при баща си и успява да получи стипендия да следва в университета в Тенеси. Само на 22 години става водеща на телевизионно шоу в Балтимор, където талантът ѝ е забелязан от големите медийни корпорации и започват да валят покани да работи за тях. Тя внимателно ги подбира и приема само тези, които ще я държат най-близо до проблемите на хората.

Телевизионната работа се превръща в неин основен приоритет, което е причина да не се омъжи и да няма собствени деца, въпреки че успява да срещне голямата любов. Това се случва още при стартирането на “Опра Унфри шоу” през 1986 г. Колкото и да е под напрежение в този важен момент, тя забелязва красивия спортист и модел за спортно облекло Стедман Греъм. Запознават се по време на благотворително събитие, но по това време той е сгоден за друго момиче. Скоро обаче се оказва необвързан и прави първата крачка да я покани на среща.

“Не бях много впечатлена. Да, той беше учтив и любезен, висок и красив, даже прекалено красив, за да се интересува от мен”, спомня си Опра Уинфри. В крайна сметка се съгласява и двамата са заедно и до днес. През 1992 г. се сгодяват и на няколко пъти Греъм предлага да се оженят и да имат деца, но водещата не се решава на тези важни житейски стъпки. “Не бях готова да приема жертвите, компромисите и ангажиментите, необходими за сполучлив брак. Животът ми в шоубизнеса беше мой приоритет и двамата го знаехме”, обяснява водещата. Тя определя връзката им като духовно партньорство, в което всеки е щастлив да вижда другия да следва собствената си съдба.

Майчинството за нея

е болезнена тема

не само заради смъртта на първото ѝ дете и собствените си първи трудни години в живота, но и заради многото “объркани хора”, които е интервюирала през годините. “Говорейки с тях, открих, че те са такива заради своите майки и бащи, които не са били наясно колко сериозна е ролята им. Аз никога не съм имала способност да разделям личния си живот от работата, както правят другите жени. Не бих могла да бъда добра майка, защото нямам търпение. Ако имах деца, щяха да ме мразят”, споделя Опра Уинфри. От години обаче тя се грижи за десетки момичета в колеж в Южна Африка и казва, че любовта не знае граници дори когато детето не идва от утробата ти.

Звездата тръгна от свинеферма,

а сега има 2,8 млрд. долара

Опра Уинфри за първи път влезе в списъка на списание “Форбс” за най-богатите американци през 1995 г. Тогава тя притежаваше 340 млн. долара. Днес състоянието ѝ се оценява на 2,8 млрд. долара, което я поставя сред най-успешните жени в света, сами изградили бизнеса си.

Със своята вдъхновяваща житейска история, започваща от свинеферма и стигаща до средите на най-влиятелните хора на планетата, водещата продължава да очертава тенденции в редица области. След спиране на дневното си шоу тя създаде заедно с “Дискавъри” кабелната телевизионна мрежа Oprah Winfrey Network (OWN), която излъчва редица предавания за самопомощ, терапии и уелнес, насочени не само към афроамериканската публика, но и към жените в САЩ като цяло. Освен това инвестира в компания, разработваща програми за корекция на теглото, от които все повече хора по света имат нужда заради неправилно хранене и застоял начин на живот.