Различни опасности за околната среда, дължащи се на изменението на климата, са влошили повече от половината (58%) от заразните болести при хората, изчислява ново американско-шведско научно проучване. 

Проучването подчертава допълнителните рискове, които могат да застрашат човешкото здраве в бъдеще, ако изменението на климата продължи и се превърне в обичайна климатична криза.

Учените вече знаеха, че изменението на климата прави хората по-уязвими към различни заболявания, главно поради улесняването на предаването на различни патогенни микроорганизми (главно бактерии и вируси) или чрез водата, или чрез храната, предаде bg-voice. 

Новото проучване обобщава, по-изчерпателно от всякога, потенциалните заплахи за човечеството от връзката здраве-климат.

Изследователите, ръководени от д-р Камило Мора от Американския университет на Хавай, който направи съответната публикация в списанието Nature Climate Change, откриха 3213 публикувани емпирични случая, свързващи 286 човешки инфекциозни заболявания с десет климатични рискове, като повишаване на температурите, наводнения и засушавания.

От тях за 277 е установено, че са влошени от поне една климатична опасност.

Като цяло беше изчислено, че 58% от съществуващите заразни болести, за които е известно, че засягат хората, или почти шест на всеки десет, вече са показали тенденция към влошаване поради опасности от климата.

Отчасти това е така, защото изменението на климата носи – напр. чрез наводнения и бури – доближавайки хората до патогенните микроби, като по този начин непрекъснато разширяваме зоната на Земята, където такива микроорганизми могат да пренасят болести, като треска от денга, малария, треска от Лхаса, легионерска болест, лаймска болест и др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК