И 3500 крачки стигат, ако са изминати за 30 минути

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото “Движението – това е здраве”. Датата се отбелязва от 2002 г. с решение на 55-та световна здравна асамблея.

Призовават се страните - членки на СЗО, всяка година да организират инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.

Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве.

Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни, страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието. Всъщност ако редовно ходите пеша, мислите по-добре и по-малко забравяте.

Физическа активност не е само и единствено упражняването на някакъв вид спорт. Което не означава, че да се спортува, не е полезно. Но лекарите са категорични:

бързото ходене

пеша е ключов

фактор за

забавяне на

стареенето

юСмята се, че хората, които се движат бързо в ежедневието си, забавят клетъчното стареене с поне 15 години от реалната им биологична възраст. Тук се включва изобщо пъргавостта в бита.

Много е популярно правилото за 10 000 крачки на ден. Това е леко спекулативен репер. Реално и 8000 крачки са ниво, което запазва организма във форма.

Сравнително новото в проучванията е пряката връзка между скоростта на ходенето и стареенето на клетките. Тоест забързаният вървеж всеки ден е факторът, който е най-важен за преодоляването на хипокинезията и безспорно подобрява здравето. Не толкова броенето на крачки, а поне половин час забързан вървеж всеки ден, без да се вторачвате в изминатото разстояние. Целевата скорост, която преследвате, е поне 6 км в час. Това означава за половин час да изминавате 3 км.