50% ръст на болните само за седмица, а в Благоевград - 9 пъти

“Камбоджа” измести COVID и страната отново е на прага на епидемия, но този път от грип.

Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заболеваемостта е скочила почти двойно през изминалата седмица спрямо предходната, като вече е 128 на 10 хил. На този фон данните от националния информационен портал вчера бяха за 1943 нови инфекции с коронавирус.

Грипна епидемия

се обявява

при 300 болни

на 10 хил. души

Рязко повишаване на заболеваемостта се наблюдава в почти всички области в страната, като най-сериозна е ситуацията в Благоевград, където още от 18 март бе обявена епидемия. Само за седмица там болните са се увеличили девет пъти - от 66 на 602 на 10 хил. души. Въпреки това засега учениците няма да минават дистанционно.

На второ място по повалени от грип е област Силистра - с 278 заболели на 10 хил. население, което я поставя в предепидемична обстановка.

Сериозно увеличение има и във Велико Търново, Пловдив, Русе, София-град, Софийска област, Стара Загора и Шумен.

Миналата година случаите на грип у нас бяха изключително малко. И в цяла Европа той не дойде, като експертите са категорични, че това се дължи на наложените изключително строги ковид мерки през 2021 г.

Сега заболеваемостта тръгва нагоре, защото

една година

не е имало грип

и имунитетът в

обществото

е спаднал,

обясни проф. Тодор Кантарджиев. Тази година в Западна Европа, където започнаха да отхлабват мерките, тръгна грип А, посочи той.

“Основната разлика със симптомите на коронавируса е една - грипът е с по-кратък инкубационен период - 24 до 36 часа от заразяването”, напомни професорът вчера пред bTV. “В рамките на 2 часа при грипа те заболяват гърлото, мускулите и костите, вдигаш температура, силната светлина започва да те дразни и ставаш човекът, който иска да лежи”, добави Кантарджиев.

В момента най-засегната група са децата до 10-годишна възраст. До миналата седмица лекарите съобщаваха, че сред заболелите преобладават тези над 10 г.

Категорично предписанието е пациентът с грип да остане вкъщи. Инфекцията е силно заразна -

един болен

заразява двама

- трима души Освен чрез пряк контакт това може да стане и при пипане на повърхности.

През януари бяха доказани случаи на едновременно боледуване от грип и COVID, като първите изолирани бяха при деца от Ямбол. При тях бе установено, че пациентите карат по-тежко грипа.

Тестът за

коронавирус

не може да

позитивира при

болен от грип, категоричен е проф. Кантарджиев. И успокои, че в момента вариантите на COVID не са толкова страшни и трудно се стига до болница. Но мерките като носене на маски, често миене на ръце или почистване с кърпички със спирт трябва да останат. Те помагат и срещу предаването на грипа.

“Желателно е възрастните хора да си поставят ваксина срещу коронавирус през лятото, за да бъдат подготвени за есента, без значение дали са го прекарали”, подчерта вирусологът.

“Събирането на прах, влажното почистване на пода и дезинфекцията имат значение. Трябва да се проветрява често, за да има по-малко вирусен товар”, препоръчва и личният лекар Гергана Николова пред Нова тв.

Хората

да не се

самолекуват

с антибиотици,

апелират медиците. Задължително да се приемат много течности, плодове, витами, а по препоръка на личния лекар - и имуностимуланти.

Приложените този зимен сезон противогрипни ваксини обхващат и варианта “Камбоджа”, който върлува в момента, увери шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Комбинирана ваксина срещу COVID и грип може да има от началото на следващата година, обяви пък преди дни шефът на фармацевтите у нас Богдан Кирилов.